Hektáronként 6 millió forintos támogatással ösztönzik a komlótermesztés újraindítását

Fotó magro.hu

Megjelent a komlóültetvény létesítéséhez igénybe vehető mezőgazdasági csekély összegű támogatásról szóló rendelet. A támogatás a komlóültetvény létesítéséhez szükséges talaj-előkészítésre, alaptrágyázásra, valamint a földterületen komlóültetvény támrendszerének és öntözési rendszerének kialakítására használható fel. A támogatás mértéke a támogatási időszakban létesített komlóültetvény telepítésének műveleteihez kapcsolódó, új anyag beszerzési költség, valamint gépi és élőmunka igénybevételéhez kapcsolódó költség számlával igazolt összegének 75 százaléka, de legfeljebb hektáronként 6 millió forint.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara írt arról, hogy Magyarországon a rendszerváltást megelőző évtizedekben jelentős mértékű komlótermesztés zajlott. A söripar átszerveződése, valamint privatizációja során a magyar komlóágazat elveszítette hagyományos piacát és közvetlen árversenybe került a jelentős európai termesztő országokkal. A meglévő hazai ültetvények fajtaösszetétele egyre kevésbé felel meg a sörfogyasztók ízlésének, ami ugyancsak hozzájárul a magyar termelőknek a hazai piacról való kiszorulásához. Ennek eredményeképpen az utóbbi évekre gyakorlatilag megszűnt a hazai komlótermesztés, az ültetvényeket és a feldolgozó üzemeket felszámolták.

Többféle előny a támogatás eredménye

A fentiek miatt szükséges – a söriparral való együttműködésben, korszerű fajtaválasztással és termesztéstechnológia alkalmazásával – a hazai komlótermesztés újraindításának ösztönzése. Az ipar igényeinek hazai forrásból történő kielégítésén túl a munkaerőpiaci hatás is emellett szól. Ez lehetővé teszi a hátrányos társadalmi és gazdasági helyzetű kistérségek népességmegtartó képességének javítását. Ennek célja a komlóültetvény létesítéséhez szükséges beruházás forrásigényének részbeni biztosítása mezőgazdasági csekély összegű nemzeti támogatás formájában, melyre a vonatkozó szabályokat a 37/2019. (VII. 26.) AM rendelet tartalmazza. A támogatás nem haladhatja meg a kérelmező és a vele egy és ugyanazon vállalkozásnak minősülő vállalkozás részére rendelkezésre álló szabad csekély összegű támogatási keretet – írja a rendelet.

Forrás: magro.hu