Házszámokat az ingatlanokra!

kpe.hu

A legtöbb embernek nem tartozik mindennapi olvasmányi közé a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011.évi CLXXXIX. törvény.

Érdekes módon a közeljövőben végzendő – a covid járvány miatt későbbre halasztott – népszámlálás kapcsán merült fel ezen törvény  14/A.§ /5/ bekezdésének alkalmazása, ez írja  elő ugyanis, hogy  a tulajdonosnak minden olyan ingatlanon fel kell tüntetnie a házszámot, mely rendelkezik ezzel.

Tudni kell, hogy a népszámlálók nem neveket kapnak, hanem címeket,és a számlálóbiztos a címek alapján végzi munkáját, a személyek neve nem is kerül feltüntetésre.

Közhelyként hat, hogy a mentők, tűzoltók, a rendőrség munkáját is mennyire megkönnyíti, ha tuják a címet, és azt könnyen  le tudják olvasni, de magánemberként is gyakran  tapasztalhatjuk,hogy sokszor nem könnyű megtalálni egy adott  címet. Leggyakrabban a postások találkoznak a problémával, és sokszor időbe telik, amíg kiigazodnak egy-egy házszám nélküli környéken.

A házszámnak olvashatónak kell lennie, és úgy kell elhelyezni, hogy az mindenki számára látható legyen.

Arra is ügyelni kell, hogy valós számok kerüljenek kiírásra, avagy bizonytalanság esetén ezt jelezni kell az önkormányzat felé. A saját környékemen is akad olyan nem túl hosszú utca, ahol egymástól nagyobb távolságban, de azonos házszámok kerültek feltüntetésre, és közvetlenül is tudom,hogy ez  milyen sok gondot okozott a tulajdonosoknak is, a hatóságoknak is. Valakinek el kellene kezdenie a rendezést…

Emeletes épületekben  célszerű az ajtószámok feltüntetése, de a név kiírása nem kötelező.

Régebbi épületekben még ma is sokszor látható, hogy a helyrajzi számot is kiírták,ami sokszor segítheti az illetékesek, pl. a közművek munkáját.

Népszámlálást általában tíz évente tartanak.. Kérem,hogy mindenki, így természetesen a Polgári Kisgazdák is segítsék elő ezt a munkát, ennek egyik igen egyszerű, és más szempontból is hasznos módja a házszámok látható feltüntetése!

Dr. Bakos Zoltán,

KPE szakértő