Hazánk energiaellátásának biztonsága

A legújabb számítások szerint a világ energia fogyasztása 1,5−3 szorosára nőhet 2050-ig, és akár 2−5-szörösére is az évszázad végére. Ezen belül az elektromos energia felhasználási aránya a kétszeresére növekszik majd. Ezekben a számításokban már szerepel a reális, hosszú távú energiamegtakarítási programok hatása is.

A magyar energia-felhasználási tendencia is az előbbi irányba mutat, s átlagosan több mint 30 százaléknyi áram behozatalára szorulunk a paksi atomerőművi blokkok kiváló teljesítménye ellenére is,

Mivel sorra dőlnek meg a hazai áramfelhasználási és behozatali rekordok, s Magyarországon a biztonságos energiaellátás nemzetstratégiai kérdés, ezért a megújuló energiaforrások felhasználása mellett kiemelten fontos az igen tiszta, és környezetkímélő energiát biztosító VVER–1200-as 3+ generációs blokkok felépítése és működtetése.

Mivel számunkra a biztonság a legfontosabb, ezért olyan blokkokat választottunk, amelyek aktív és passzív biztonsági rendszerének egyedi kombinációja számottevően csökkenti az emberi tényező hatását; a biztonsági rendszerek képesek kiküszöbölni a legsúlyosabb, tervezési alapon túli, feltételezett balesetek hatásait, s megakadályozzák, hogy a sugárzó anyag kikerüljön a környezetbe. Fontos az is, hogy a projekt megfelel az összes, a fukusimai baleset után támasztott korszerű biztonsági követelménynek, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség, illetve az európai atomerőműveket üzemeltetők legszigorúbb követelményeinek is.

(Süli János – facebook bejegyzés)

A Zöld Áramlat Alapítvány sokoldalú tevékenységével – többek között az Élő Energia konferenciasorozat megszervezésével, a Zöld Áram szakmapolitikai kiadványával, a honlapján is elérhető oktatócsomagok segítségével – a környezetbarát és hosszú távon fenntartható energiaforrások  alkalmazásának elfogadtatását illetve támogatását szorgalmazza. Munkája során törekszik a hiteles és kiegyensúlyozott tájékoztatásra. (Kékesi Márton)