Havi elszámolás: nagy változások jönnek jövőre a napelemes rendszereknél

A kép forrása: napelemek-napkollektorok.hu

Január elsejétől megváltozik a napelemes rendszerekre vonatkozó szabályozás – jelentette be Lantos Csaba energiaügyi miniszter szombaton. Amellett, hogy a tárca szeptemberben közzéteszi, hogy a korlátozások után hol lehet újra napelemeket telepíteni az országban, kiderült az is, hogy nemcsak a 2024 után telepített lakossági napelemeknél szűnik meg az éves szaldóelszámolás lehetősége, hanem a régebbi rendszereket használók is havi elszámolás alá esnek majd.

Sokan rohamozták meg tavaly október 31-ig a napelemes cégeket, mert úgy volt, hogy akik a határidőig beadják az igényüket, maradhatnak éves szaldóelszámolásban. Lantos Csaba energiaügyi miniszter hétvégi bejelentése szerint azonban januártól a régebb óta napelemet használóknak is havi szaldóelszámolásra kell áttérniük.

– Amiben változás lesz, hogy a korábbi felhasználók élvezhették az éves szaldóelszámolást, januártól viszont a telepítéstől 10 évig nem éves, hanem havi szaldóelszámolás lesz, aki pedig újonnan telepít napelemet, annak bruttó elszámolása lesz – fogalmazott a kormany.hu oldalára feltöltött videójában a miniszter.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a beruházás költségei jóval később térülhetnek csak meg, sőt, újabb eszközök beszerzését is szükségessé teheti. Egy általunk megkérdezett, napelem-telepítéssel foglalkozó cég vezetője úgy fogalmazott, hogy jövő évtől gyakorlatilag megszűnik az a fajta „kánaán”, amelyben szinte nulla forintra jött ki a napelemesek áramszámlája. Trényi Péter hangsúlyozta, hogy az új szabályok következtében mind a régi, mind az új felhasználóknak tudatosabb energiafelhasználásra kell majd törekedniük.

– Ha egy jól összerakott kisebb rendszer tudatos felhasználással párosul, a mostani energiafelhasználás mellett az eddigi 100 százalék helyett, a mi számításunk alapján olyan 70 százalékos hatásfokkal tud működni, tehát a beruházással még így is a villanyszámla hetven százalékát el fogjuk tudni tüntetni – emelte ki a cégvezető.

Az Energiaügyi Minisztérium az egyik gazdasági honlapnak küldött közleményében az áll, hogy az éves elszámolás jövő évi kivezetését egy európai uniós rendelkezés írja elő, amely már eddig is ismert volt. A tárca úgy fogalmazott, hogy a szabályok finomhangolásán a már megvalósított vagy megkezdett beruházásokban érintett családok érdekeit figyelembe véve dolgoznak, az előkészületben lévő változások lehetővé teszik a jövőbeli fejlesztések megtérülését is.

Forrás: behir.huhttps://behir.hu/havi-elszamolas-nagy-valtozasok-jonnek-jovore-a-napelemes-rendszereknel