Hatodjára tartottak közfoglalkoztatási kiállítást Békéscsabán

Fotó L. P.

Hatodik alkalommal rendezték meg a Békés Megyei Közfoglalkoztatási Kiállítást szerdán Békéscsabán, a Szent István téren. Az eseményen mintegy hatvan település mutatta be a különböző közfoglalkoztatási programokban készült sok száz értéket és terméket.

Minden olyan város és község eljött a rendezvényre, amely szerette volna azokat az értékeit és erőforrásait bemutatni, amiket az elmúlt években létrehozott – fogalmazott köszöntő beszédében Takács Árpád. A Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott elmondta, kicsit olyan érzése volt a programon, mintha a megyei önkormányzat múlt szombati, nagy sikerű megyenapját folytatták volna.

– Céljaink is hasonlóak. Az értékteremtés, a közösségek, az együvé tartozás érzésének erősítése, valamint Békés megye megfelelő helyre való pozicionálása egyaránt az elképzeléseink közé tartozik – hangsúlyozta. – Szemléletünk középpontjában az ember áll, aki munkát keres, aki dolgozni szeretne, aki ebben a megyében szeretne élni és boldogulni. S ugyanilyen fontosak azok az emberek, akik munkát biztosítanak másoknak.

Ezt követően kifejtette, a közfoglalkoztatás nem válaszfalat, hanem hidat jelent az elsődleges munkaerőpiac és az álláskeresők között.

Fotó L. P.

Hoffmann Imre helyettes államtitkár Hanó Miklós alpolgármester és Herczeg Tamás országgyűlési képviselő társaságában megtekintette a Csabagyöngye ültetvényt is, ahol szintén közfoglalkoztatottak dolgoznak.

Az összetartozás ünnepe is volt

Takács Árpád emlékeztetett arra, hogy a 2011-ig működtetett gazdaságpolitikát és az abból kialakult gondolkodásmódot gyökeresen és alapjaiban meg kellett változtatni.

– Szakítani kellett azzal a kártékony szemlélettel, amely szerint a hátrányos helyzetben élők nem tudnak értéket teremteni. El kellett érni, hogy a közfoglalkoztatottak önbecsülése növekedjen, önértékelésük, társadalmi megítélésük pedig attól függjön, hogy milyen munkát végeznek és milyen értékeket teremtenek – ecsetelte. – Megyénkben 2016-ig folyamatosan emelkedett a közfoglalkoztatottak száma. Abban az évben, a csúcsidőszakban mintegy 16 ezren dolgoztak ilyen jellegű munkában. Napjainkra ez a szám 10 ezer körülire csökkent, ami mutatja, hogy közülük egyre többen el tudnak helyezkedni.

A kormánymegbízott nyomatékosította, a szerdai kiállítás lehetőséget adott arra, hogy a települések bemutathassák értékeiket és eredményeiket. Békés megyében természetesen kiemelt szerepet kap a mezőgazdaság, így a szerdai programról nem hiányozhattak a zöldség- és gyümölcstermesztés specifikumai, illetve az állattartáshoz, a kézművességhez kapcsolódó termékek is szerepeltek a palettán.

Fotó L. P.

– A program természetesen a jövőről is szólt. Közös érdekünk, hogy minél többen találjanak állást az elsődleges munkaerőpiacon. A megyei munkáltatók ennek megfelelően több mint háromszáz álláslehetőséggel érkeztek a kiállításra – tette hozzá.

Takács Árpád hangsúlyozta, az esemény kifejezi, hogy összetartozunk.

– Kifejezi, hogy hiszünk egymásban és magunkban, az értékekben, amit őseinktől örököltünk és generációkon át hoztunk magunkkal – sorolta. – Hiszünk a munkában, a családok megtartó erejében, a példamutatásban; abban, hogy Békés megyében jó élni és jó ide visszatérni.

Számos értéket tekinthettek meg

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő elmondta, az elmúlt években sokféle értelmezési kísérlet látott napvilágot a közfoglalkoztatással kapcsolatban.

– Egyet lehet érteni azokkal, akik a társadalompolitika és a szociálpolitika eszközeként is tekintenek a közfoglalkoztatásra – nyomatékosította. – Százezrekre tehető azok száma, akik a közfoglalkoztatásból visszakerültek a nyílt munkaerőpiacra. A kormány 2011 óta 111 milliárd forintot fordított Békés megyei közfoglalkoztatási programokra. A projektekben dolgozókban hatalmas tartalék és lehetőség van az említett piaci szféra számára is.

Az országgyűlési képviselő kitért arra, hogy a kiállításon a seprű- és gyékénykészítéstől a termelő eszközök bemutatásán át a mezőgazdasági termékekig számos értéket tekinthettek meg az érdeklődők. Emellett tizenhárom munkaadó állásokat is kínált.

Az értékeket állították középpontba

Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke beszédében visszautalva Takács Árpád szavaira, kifejtette: a megyenap és a közfoglalkoztatási kiállítás egyaránt a Békés megyére jellemző értékeket igyekszik a középpontba állítani.

– Szerdán azok az értékek kerültek a fókuszba, amelyek gyakran nem is láthatók, amelyeket a közfoglalkoztatásban dolgozók hoztak létre sokszor kis megyei településeken – húzta alá. – Fantasztikus, kreativitást és fantáziát igénylő termékeket láthattak az érdeklődők. A megyei közgyűlés elnöke úgy fogalmazott: a közfoglalkoztatás sok inaktív ember életének adott értelmet. Konkrét példát megemlítve felidézte, amikor egy észak-békési asszony arról beszélt neki, hogy mióta az értékteremtő munkában dolgozik, van miért felkelnie.

– A programok persze mégis elsősorban egy állomást jelentenek a munkaerőpiac irányába – szögezte le.

2011 óta 111 milliárd forint érkezett Békés megyébe közfoglalkoztatási programokra

Hoffmann Imre közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár rávilágított, hogy a Békés megyében életre hívott közfoglalkoztatási kiállítás példáját már több megyében követik, és a programok az Országos Közfoglalkoztatási Kiállításban csúcsosodnak ki. A szerdai békéscsabai rendezvényen hatvan megyei közfoglalkoztató tevékenységét ismerhették meg.

A helyettes államtitkár elmondta, a kormány kiemelt jelentőségűnek tekinti a közfoglalkoztatást, amely re-integráló eszközként szolgál a nyílt munkaerőpiacra való visszatéréshez. Ennek kapcsán kiemelte, a kabinet számos téren segíti az ilyen álláshelyek növekedését is.

Az elmúlt években a közfoglalkoztatásban dolgozók jelentős része talált állásra. A helyettes államtitkár több vonatkozó statisztikát ismertetve elmondta, míg 2010-ben 59,9 százalékos volt a foglakoztatási ráta hazánkban, ez az arány 2016-ra 71,5 százalékra, az idei első félévre pedig 73,8 százalékra emelkedett. A foglalkoztatottak száma 2018 második negyedévében elérte a 4 millió 476 ezret, ami jelentős javulás az előző év azonos időszakához képest is. A nyilvántartott álláskeresők száma 2018 augusztusában 251 ezer 300 volt, míg 2010-ben még 582 ezer 700. A közfoglalkoztatottak száma 2016-ban volt a legmagasabb, 223 ezer 500, 2018 júniusában 143 ezren dolgoztak ebben a formában.

Hoffmann Imre Békés megye kapcsán szólt arról, hogy már térségünkben is érezhető az a folyamat, amelynek részeként a munkaadók versenyeznek az emberekért. Példaként említette, hogy a megyéből vannak, akik Romániába járnak át dolgozni.

Visszatérve a közfoglakoztatás jelentőségére, hangsúlyozta: a programok segítik az inaktívak aktivizálódását és a munkaszociális hiányosságok felszámolását. A közfoglalkoztatottak fontos szerepet töltenek be a települések üzemeltetésében, új értékek teremtésében, építésében, épületek felújításában. A kapcsolódó képzések pedig segítik a munkaerőpiacra történő visszatéréshez szükséges kompetenciák megszerzését, illetve az alacsony képzettségű emberek végzettséghez juthatnak, ami ugyancsak hozzájárul az érintett elhelyezkedéséhez. A Startmunka mintaprogramokban termelői kapacitások, kisebb üzemek létesültek.

A kormány pedig támogatást biztosít azon kisebb termelői egységek számára, amelyek piaci szerepvállalása biztosítottnak látszik a szociális szövetkezetek útján. A helyettes államtitkár megerősítette, a kormány 2011 óta 111 milliárd forintot biztosított Békés megyei közfoglalkoztatási programokhoz.

(beol.hu, Papp Gábor)