Határt szabtak a zaklatásnak

Fotó: budaorsinaplo.hu

Az Alaptörvény nemrég elfogadott hetedik módosítása a korábbinál is jobban megerősítette a magánélet védelmét.

Ezt figyelembe véve került előterjesztésre, sőt immár elfogadásra az Országgyűlés által a Büntető Törvénykönyv legújabb módosítása, mely napokon belül hatályba fog lépni.

A zaklatás törvényi tényállását a 222. § tartalmazza és ennek most elfogadott szövegezése szerint szabadságvesztéssel büntethető, aki hivatalos személy sérelmére, hivatali tevékenységével össze nem egyeztethető helyen vagy időben követi el cselekményét.

A törvénymódosítás általános és részletes indoklása is rögzíti, hogy a hivatalos személyeket is megilleti az a jog, hogy mindennapi életükben legyen olyan hely és időszak, amikor hivatalos eljárásuk miatt ne zaklathassák őket. Ez döntően a hivatali tevékenységük ellátását követő időszakra, helyileg pedig otthonuk és szabadságuk helyszínére vonatkozik saját maguk és családjuk pihenésének biztosítása érdekében.

A Polgári Kisgazdák az elmúlt időkben számos alkalommal és hol sajnálattal, hol pedig megütközve tapasztalták, hogy egyes hivatalos személyekkel szemben többen is úgy nyilvánultak meg, hogy a formai követelményeket ugyan talán betartották, de mégis az adott személyt és közvetlen környezetét indokolatlanul vagy indokolatlan mértékben megzavarták. (A szövegközi képen DR. Bakos Zoltán, a Kisgazda Polgári Egyesület állam- és jogtudományi szakmai területét vezető jogász-szakértője. – A kép forrása: szentendre.hu)

Megfelelő rendőrségi, bírósági alkalmazás esetén remélhetőleg mielőbb kialakul majd a vélemény-nyilvánítás jogszerű, kulturált formája. (Dr. Bakos Zoltán – KPE)