Határozatlan idejű munkabeszüntetésre készülnek a szakképzési dolgozók

Fotó: Bodnár Csaba/Vidék.MA

A KPE mindig a társadalmon belüli békés megoldások híve volt. Sajnálattal látjuk, hogy most a pedagógusok képviseleti szervezetei nem a megoldásokat, inkább a konfrontációt keresik. (kpe)

A PDSZ négy követelésről tesz említést, amiért már január 31-én sztrájkoltak egy rövidet, a kormány még csak tárgyaló felet sem jelölt ki számukra.

Határozatlan idejű tanári munkabeszüntetés várható március 16-tól a szakképzési intézményekben a Népszava információi szerint.

A PDSZ azt közölte, a sztrájk még megelőzhető, ha a kormány érdemben foglalkozik a dolgozók sztrájkköveteléseivel.

A szakszervezeti ügyvivő Nagy Erzsébet a lapnak elújságolta: a kormány még csak tárgyalópartnert sem nevezett meg számukra, bíróságnak kellett ilyet kijelölni, így lett az a Nagy Márton vezette gazdaságfejlesztési tárca, amely vezetőjének levelet írnak a pedagógusok.

Január 31-én a PDSZ már hirdetett ebben az ügyben egy 2 órás figyelmeztető sztrájkot, akkor sem történt előrelépés.

A követelések:

  • legalább a közoktatásban követelt béremeléssel azonos mértékű fizetésemelést kapjanak a szakképzésben dolgozók is
  • a szakképzésben dolgozók egy évre vetített munkaidőkerete szűnjön meg, helyette első lépésként vezessék be a közoktatási törvény szerinti heti 22 kötelező óraszámot
  • kapják vissza a közalkalmazotti törvény szerint járó jogaikat és védelmet, amiket elveszítettek, miután a kormány megszüntette közalkalmazotti jogviszonyukat
  • egy önálló oktatási minisztérium létrehozása, hogy az oktatás teljes rendszere egy irányítás alá kerüljön az óvodától az egyetemig.

Március 16. szimbolikus dátum, hiszen akkor lesz pontosan egy éve, hogy a szakszervezetek a közoktatásban is határozatlan idejű sztrájkot hirdettek.

Az Egységes Diákfront már január végén bejelentette, hogy március 15-re tüntetést szerveznek Budapesten a Szabad sajtó útján.

Forrás: infostart.hu

https://infostart.hu/belfold/2023/02/16/hatarozatlan-ideju-munkabeszuntetesre-keszulnek-a-szakkepzesi-dolgozok