Hatalmasat zuhan az üzemanyag ára /Azért azt javasoljuk Tagtársainknak, hogy változatlanul akkor használják a gépjárművet, ha arra valóban szükség van

Forrás origo.hu

Szerdától jócskán mérséklődnek a hazai üzemanyagárak a kutakon. A benzin esetében bruttó 10 forinttal csökken a nagykereskedelmi ár a hét közepétől, míg a gázolajért a kutak bruttó 25 forinttal fizetnek kevesebbet a nagykereskedőjüknek – írta meg hétfő délelőtt a holtankoljak.net.

Ez a változás várhatóan a kiskereskedelmi árakban is megjelenik, melyet követően szerdától az alábbi átlagárakra lehet számítani a töltőállomásokon:

  • 95-ös benzin: 612 Ft/liter,
  • gázolaj: 643 Ft/liter.

Kevesebbet autózunk a drágulás miatt

Az Impetus Research friss felmérése szerint a magas üzemanyagárak miatt az autósok csaknem fele jobban megfontolja, hogy autóba üljön, vagy inkább más módon közlekedjen. A megkérdezettek ötöde gyakrabban használja a tömegközlekedést, mint korábban, ez különösen igaz a budapesti és fiatalabb autósokra. Kerékpárra vagy robogóra már kevesebben váltanak spórolás céljából.

Az Index megbízásából készített online felmérés szintén hasonló eredményt hozott, a KutatóCentrum beszámolója szerint a magyarok harmada kevesebbet autózik december óta.

Az árak további növekedésével még többen váltanának más közlekedési eszközre.

Mint korábban megírtuk, az év második felében jókora áremelkedésre számítanak a szakértők az üzemanyagpiacon. Amennyiben a világpiaci folyamatok a várakozások szerint alakulnak, a magyar töltőállomásokon megjelenhet a 800 forint fölötti literenkénti árazás mind a benzin, mind a dízel esetén.

Forrás: index.hu

https://index.hu/gazdasag/2023/02/06/uzemanyag-tankolas-benzin-gazolaj-uzemanyagarak-benzinar-benzinkut-valtozas/