Hatalmas siker – 3 napos honvédelmi nap volt 2019. május 17. és 19. között Budaörsön

A Budaörsi Honvédelmi Nap. - A kép forrása: ripost.hu

Kahn János, a Kisgazda Polgári Egyesület Budaörsi Szervezetének az elnöke a Honlapunk részére elmondta: hatalmas siker volt az idei 3 napos budaörsi honvédelmi nap!

A szövegközi fotón Kahn János, a Kisgazda Polgári Egyesület Budaörsi Szervezetének az elnöke, önkormányzati képviselő látható. – A kép forrása: onkormanyzati.tv (Budaörs)

A rendezvényen felszólalt Németh szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára. Mint elmondta: a Magyar Honvédségnek a Zrínyi 2026 program keretében 2019-ben 513 milliárd forintos rekordköltségvetése van. Ebből, 150 milliárd forint jut fejlesztésre. Modern, ütőképes, a hazája iránt elkötelezett hadsereget építünk fel. A rendezvény repülő programján a Magyar Honvédség szinte valamennyi, jelenleg szolgálatban álló légi járműve bemutatkozott.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter: a honvédség új fejlődési pályára lép

A Magyar Honvédség új fejlődési pályára lép – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter, Benkő Tibor tegnap Budaörsön, a családi nappal egybekötött haditechnikai bemutatón. Kiemelte: arra törekednek, hogy a magyar katonák olyan eszközökkel rendelkezzenek, amelyek a 21. századi kihívásokra kellő mértékű választ tudnak adni.

A tárcavezető a Népszavának elmondta: eddig 250 milliárd forintot fizetett ki Magyarország haderőfejlesztésre. A lap hozzáteszi, hogy a költekezés ugyanakkor nem áll le, a kifizetések ugyanis folyamatosak, a tervezett rakétarendszer-beszerzés pedig információik szerint egymilliárd dollárba, azaz csaknem 300 milliárd forintba kerül majd. Utóbbi esetében az amerikai-norvég megbízás a legesélyesebb, a tárgyalások azonban elakadtak Oslo és Budapest vitája miatt; Norvégia ugyanis szeretné, ha egy független testület dönthetne a 70 milliárd forintos Norvég Alap civileknek szánt részéről, de a magyar kormány ragaszkodik ahhoz, hogy beleszóljon, melyik szervezet kapja a pénzt– közli a Népszava. A lap két forrásból is úgy értesült, Oslo továbbra is kitart az álláspontja mellett, és addig nem hajlandó fegyvereket eladni Magyarországnak, amíg a magyar kormány nem enged. Úgy tudják, Orbán Viktor kormányfő a washingtoni látogatása során jelezte Donald Trump amerikai elnöknek: Magyarország megszüntetheti Ukrajna NATO-integrációjának blokkolását. (Forrás: MTI)