Hatalmas fordulat: letaszították trónjáról a dollárt

Fotó infostart.hu

A jüan lett a legszélesebb körben használt pénzem márciusban a határokon átnyúló tranzakciók során Kínában. A kínai fizetőeszköz ezzel most először előzte meg a dollárt, ami Peking erőfeszítéseit tükrözi a jüan nemzetközivé tételére.

A jüanban lebonyolított, határokon átnyúló tranzakciók értéke márciusban rekordmagasságba, 549,9 milliárd dollárra ugrott az előző havi 434,5 milliárd dollárról.

A jüant a tranzakciók 48,4 százalékában használták, míg a dollár aránya 46,7 százalékra csökkent 

– számolta ki a Reuters az Állami Devizahivatal adatait alapul véve. A jüan megugró részesedése az elmúlt évtizedben hatalmas növekedést mutat, hiszen 2010-ben még közel nulla volt. Ugyanakkor az amerikai dollár aránya 83 százalékról 47 százalékra esett vissza ugyanebben az időszakban. A határokon átnyúló tranzakciók volumene magában foglalja a folyó és a tőkemérlegi tranzakciókat is.

Elhagyják a dollárt

Kína hosszú ideje támogatja valutája nemzetközivé tételét és a jüan használatát a határokon átnyúló ügyletek során. Bár a jüan használata növekszik, a globális kereskedelem finanszírozásában továbbra is alacsony. A SWIFT szerint márciusban a jüan részesedése a globális devizatranzakciókból 4,5 százalékra emelkedett, míg a dolláré 83,71 százalék volt – szúrta ki a számítást a Makronóm.

A gazdasági blog hozzátette, hogy a hírek szerint Sergio Massa argentin gazdasági miniszter sajtótájékoztatót tartott, amelyen bejelentette, hogy a Kínából importált áruk fizetésénél Argentína elhagyná az USA-dollárt, helyette az elszámoláshoz a jüant használná. Áprilisban mintegy egymilliárd dollárnyi kínai importot kíván jüanban kifizetni dollár helyett, ezt követően pedig körülbelül 790 millió dollár havi importot fizetnek jüanban – idézte a portál az argentin kormány közleményét.

Forrás: index.hu

https://index.hu/gazdasag/2023/04/27/dollar-vilagvaluta-kina-fordulat/