Hatalmas felfedezést tettek a koronavírus-vakcinákkal, végleg leszámolhatnak a fertőzéssel

Fotó koronavirus.gov.hu

A Pfizer-BioNTech kettős által fejlesztett vakcina megakadályozza az izraeliek túlnyomó többségének megfertőződését, ez az első bizonyíték arra, hogy az immunizáció sikeresen véd a koronavírus terjedése ellen. Egy előzetesen kiszivárgott jelentés ugyanis arra a következtetésre jutott, hogy az oltás megakadályozza, hogy a tünetmentes hordozók továbbadják a fertőzést.

A gyártók mRNS technológián alapuló oltóanyaga – amivel tavaly december 20-án indult az oltás Izraelben – 89,4%-ban hatékonyan megelőzte a laboratóriumi igazolt fertőzéseket – írja a Bloomberg egy idő előtt kiszivárgott tanulmányra hivatkozva. Az érintett gyógyszergyártók és az ország egészségügyi minisztériuma együtt dolgoztak a megfigyeléseken, azonban annak eredményeit még nem vizsgálták felül szakértők.

Az eredményekről a Der Spiegel is beszámolt. A német lap vasárnapi cikke szerint a tanulmány nagy megfigyelési számokra épített.

Izraelből sorozatosan érkeznek a kedvezőbbnél kedvezőbb beszámolók a vakcinák kapcsán, nem véletlenül, hiszen lakosságarányosan a legjobban áll a vakcinázottság tekintetében. A lakosság közel fele már legalább az első oltását megkapta.

A laboratóriumi vizsgálatokkal igazolt fertőzésekkel kapcsolatos, most megjelent korai eredmények azért fontosak, mert arra utalnak, hogy a vakcina megakadályozza a tünetmentes vírushordozókat abban, hogy továbbadják a fertőzést. Ez eddig nem volt ennyire egyértelmű – jegyzi meg a Bloomberg. A fertőzés ilyen módon történő megszakítása kulcsfontosságú tényező, hiszen jelenleg egy olyan környezetben vagyunk, ahol minden kormány a saját országa újranyitásán dolgozik.

A gyártók csak annyit erősítettek meg, hogy az Izraelből származó adatok elemzésén jelenleg is dolgoznak és annak eredményeit azonnal megosztják, amint elkészül. A szóvivők nem kívánták kommentálni az előzetesen kiszivárgott tanulmány eredményeit.

Forrás: index.hu