Hatalmas esés a bolti forgalomban, sokkal kevesebbet vásárolunk

Fotó Molnár Sándor, Napló

Főleg az üzemanyag-eladás esett vissza májusban, de élelmiszerből is több mint 10 százalékkal vásárolunk kevesebbet. A boltok forgalma 12,3 százalékos csökkenést mutatott májusban éves összehasonlításban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Jelentősen visszafogta a lakosság a költéseit a magas infláció miatt: májusban a kiskereskedelem forgalmának volumene – jelentős bázishatás mellett – a nyers adat szerint 12,7, naptárhatástól megtisztítva 12,3%-kal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 7,3, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 10,9, az üzemanyag-kiskereskedelemben 25,9%-kal kisebb lett az értékesítés.

A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,8%-kal elmaradt az előző havitól.

2023. január–májusban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 10,8%-kal kisebb volt az előző év azonos időszakinál.

A visszaesés fő oka

 • a magas infláció
 • a csökkenő reálbérek
 • magas volt a tavalyi bázis

Az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva:

 • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 7,3%-kal kisebb lett.
 • Az élelmiszer-kiskereskedelem 75%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 8,2%-kal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 4,0%-kal mérséklődött.
 • A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 10,9%-kal csökkent. Az eladások volumene a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 4,6%-kal nőtt, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 5,9, a használtcikk-üzletekben és a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 16-16, az iparcikk jellegű vegyes és a bútor-, műszakicikk-üzletekben 20-20%-kal kisebb lett.
 • Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 8,0%-kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 9,3%-kal csökkent.
 • Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 25,9%-kal elmaradt az előző év azonos havitól.
 • A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 6,9%-kal csökkentek.

Májusban az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1514 milliárd forintot ért el.

 • Az országos kiskereskedelmi forgalom 49%-a az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 35%-a a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16%-a az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Január–májusban az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva:

 • A kiskereskedelem forgalmának volumene 10,8%-kal kisebb lett.
 • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 8,0, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben 21,5%-kal visszaesett az értékesítés volumene.

Forrás: novekedes.hu

https://novekedes.hu/hirek/hatalmas-eses-a-bolti-forgalomban-sokkal-kevesebbet-vasarolunk