Hatalmas áttörés jöhet a méhészetben: elkészült az első méheknek szánt vakcina

Fotó Shutterstock

A vakcina segít megvédeni a méheket a bakteriális fertőzésektől.

Az „oltóanyag” használatával a méhészek meg tudják fékezni a lárvákban kifejlődő bakteriális fertőzés által okozott súlyos megbetegedést. Ez a betegség az Egyesült Államok egyes részein a méhkaptárak negyedét kiirtotta már.

Az Amerikából származó betegség mára a világ minden részére eljutott, a vakcinát fejlesztő Dalan állategészségügyi biotechnológiai cég szerint a most kifejlesztett termék az Európában őshonos méhekre veszélyes baktériumok elleni oltóanyag-fejlesztésben is hasznos lehet.

Az oltóanyagot táplálék formájában juttatják majd a méhkirálynők szervezetébe, immunitásuk pedig az egész kaptárat megvédi majd. A vakcina úgy fejti ki hatását, hogy a baktériumok egy része beépül a méhpempőbe, amellyel a dolgozók etetik a királynőt, a vakcina egy része elraktározódik a petékben. A fejlődő méhlárvák ezután kikelésükkor immunisak lesznek a bakteriális fertőzéssel szemben.

Miért fontosak a méhek?

Beporzás nélkül élelmiszereink 40%-a tűnne el, Einsteintől idézve a Soproni Egyetem közleményében az áll, „ha kipusztulnak a méhek, azt az emberiség legfeljebb négy évvel éli túl”.

A méhek tevékenysége tehát létfontosságú, az élelmiszerellátás-biztonság szempontjából is nagy előrelépés lehet a mostani felfedezés.

Forrás: The Guardian, agroinform.hu

https://www.agroinform.hu/allattenyesztes/meh-vakcina-meheszet-bakterium-fertozes-61613-001?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=HIRpromo&utm_content=61613