Hat új kormányzati lépést jelentett be Szijjártó Péter

SZIJJARTO_Peter sajtótájékoztatót tart Zeid Raad al-Husszein (UN High Commissioner for Human Rights) Orbán Viktort érintő kijelentéseiről a Liszt Ferenc repülőtéren.

Elfogadta a kormány a gazdasági élet újraindításáért felelős operatív törzs hat újabb javaslatát – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter szerdán.

Szijjártó Péter a Facebook-oldalára feltöltött videóban elmondta: négy döntés azt biztosítja, hogy az eddigieknél gyorsabban és több gazdaságfejlesztési forrás kerülhessen a magyarországi vállalatokhoz annak érdekében, hogy gyorsabban tudják javítani versenyképességüket. A négy intézkedés a Magyar Fejlesztési Bank hitelezési és gazdaságfinanszírozási tevékenységét teszi „széleskörűbbé, gyorsabbá és bürokráciamentesebbé”.

  1. Megindul egy építőipari tőkeprogram, amelynek keretében az MFB finanszíroz hatékonyságnövelő beruházásokat.
  2. Az MFB 200 milliárd forint újabb fejlesztési lehetőséget kapott (erről konkrétum nem hangzott el, vélhetően a bank hitelnyújtási kapacitásai nőttek ezzel).
  3. Az MFB szélesebb körben vállalhat hitelgaranciákat (pontosabbat egyelőre erről sem tudni)..
  4. Az MFB tőkealapjainak kihelyezéseit kívánja gyorsítani a kormány azzal, hogy ezentúl a tulajdonszerzéssel nem kell megvárni a versenyhivatali engedélyeket.

Emellett két olyan döntést hoztak, amely jelentős infrastruktúrafejlesztéssel jár és amellyel újabb beruházásokat tudnak Magyarországra vonzani – közölte a külügyminiszter.

  1. A szikszói iparterületen jelentős közműfejlesztést hajt végre a kormány.
  2. Négy másik ipari parkban 100 milliárd forint értékben hajt végre infrastrukturális beruházásokat az állam.

Forrás: portfolio.hu