Hat nap alatt nyolcvan rendezvény, ezernégyszáznál is több maszkossal

Fotó Wikipédia

Dancsa Bálint a Kisgazda Polgári Egyesület Bács-Kiskun megyei választókerületi vezetője szerint: A Délmagyarországi térség országosan kiemelkedő rendezvényei szeretettel várják a hazai és a külföldi látogatókat. Ahol a Bácskaiak és a Baranyaiak híres vendégszeretetét is megtapasztalhatják.

 

Harmincnál is több helyszínen, nyolcvan program várja a február 28-án kezdődő busójáráson a mohácsiakat és a városba érkezőket.

És persze nem mellesleg a maszkosok is: a hírek szerint több mint ezernégyszázan űzik majd idén is a telet.

Már csak néhány hét, s február 28-tól hat napon át ismét a busóké lesz a város: nyolcvan–százezer vendéget várnak a mohácsi télűzésre. A hatnapos rendezvény forgatókönyve elkészült, harminchat több helyszínen mintegy nyolcvan – többségükben ingyenes – program várja majd a vendégeket. Na és persze a főszereplők, a busók és más maszkások is, ők a hírek szerint több mint 1400-an lesznek.

Kisfarsangkor, csütörtökön az Ifjúsági Centrumban tartják az első rendezvényt, majd délután fél 2-től jankele futóverseny szerepel a programban, fél négytől pedig megkezdődik a gyerekek felvonulása a Sokac-körtől. A Széchényi téren közben gyermek tánc- és busócsoportok bemutatóját láthatjuk majd. Este hét órától táncház a Duna Irodaház nagytermében, ahol sokac táncokat sajátíthatunk el. Március elsején, délután a Széchényi és a Deák téri szabadtéri színpadon busócsoportok és zenekarok mutatkoznak be és lépnek fel a közönség előtt. Versendi Kovács József és barátainak koncertje – Söndörgő, Vujicsics, Dunavkinje, Vizin zenekar, Csonka Balázs és bandája – délután hat órakor kezdődik a moziban. Szombaton délelőtt a belvárosban kinyit a népművészeti- és kézműves vásár.

A Busóudvarban látványfőzés közben ismerkedhetünk Mohács ízeivel, s közben zenekarok, busók és tánccsoportok bemutatóit nézhetjük, hallgathatjuk. Délután kettő órakor indul a Botos és a Pravi Mladi csoport busólakodalmas menete. Négy órától a Zora tánccsoport bemutatója, majd táncház lesz a Széchenyi téren, ahol a zenéről a Poklade zenekar gondoskodik.

Farsangvasárnap, a busójárás fő napján annyiféle programból lehet majd választani, hogy most csupán ízelítőt adunk a kínálatból: délelőtt 10 órától a Kolompos busócsoport tagjaival találkozhatunk a Szerb templom udvarában, ahol a színpadon zenekarok, táncosok, busócsoportok bemutatóit is láthatjuk.

A Széchenyi téren fél tizenegytől Sokac táncház kezdődik Darazsacz István vezetésével. Délután fél egytől a Sokac-révben tánccsoportok, dudások és busók bemutatói, majd a busók csónakos átkelése a Dunán következik a programban. A nap egyik fénypontja, a busócsoportok felvonulása délután kettőkor indul, közben a Széchényi téren Menyhárt Éva sokac népdalokat énekel.

A felvonulás és a busóavatás után Szekó József mondja el polgármesteri köszöntőjét, majd kezdetét veszi a szabad farsangolás és mulatság a belvárosban. A Széchényi tér közepén felállított máglyát este hat órakor gyújtják meg a busók. Hétfőn délután egy órától Kersics Anka emléktábláját koszorúzzák meg a Sokac-körben, majd a busók házról házra járása következik a Kóló téren és a környező utcákban.

A busójárás zárónapján, kedden délután három órakor a Kóló térről indul a busócsoportok felvonulása. Öt órakor a Zora néptáncegyüttes lép fel a Széchényi tér színpadán, majd hat órakor ismét meggyújtják a máglyát és elégetik a koporsót. Az idei busójárás részletes és teljes programját a www.mohacsibusojaras.hu oldalon találják meg az érdeklődök.

Több árus lesz

Évről évre nő az érdeklődés a busójárás iránt, egyre többen érkeznek az eseményre, ezért már tavaly is több olyan változtatást végrehajtottak a szervezők, amelyek azt a célt szolgálták, hogy elkerüljék, hogy egy-egy időpontban egy helyre koncentrálódjon a tömeg. Ezt megelőzendő a Széchenyi tér, a Deák tér és a Busóudvar mellett a Szerb templom udvarán is felállítottak szabadtéri színpadot, ahol a többi helyszínhez hasonlóan LED-falon is lehetett követni az eseményeket, ez idén is így lesz.

Ugyancsak az újdonságok közé volt sorolható, hogy az étel- és italárusok a Deák tér és a Széchenyi iskola udvarán kívül a Szentháromság utca Kígyó és Jókai utca közötti szakaszát is elfoglalhatják, még több árusnak szorítottak helyet.
A kézműves és népművészeti portékát kínálóknak is több helyet kaptak, a Dózsa György utcát a Tompa Mihály utcáig foglalhatták el, valamint a Vörösmarty utca egy részét is. A várostól háromszázkilencven népművész, iparművész, kézműves, vendéglős kapott engedélyt árusításra, így bizonyára mindenki találhat kedvére való vásárfiát, és étlen-szomjan se marad senki.

Forrás: Mohácsi Újság.hu, bama.hu