Hasznossá tehető a levágott fű a kertekben

Fotó: magyarmezogazdasag.hu
A legtöbb kertben három évszakban is állandó elfoglaltság a fűnyírás. Viszont sok kerttulajdonos sajnos bele sem gondol abba, hogy többféle módon felhasználhatja a levágott füvet. Komposztba kiváló és mulcsként is megállja a helyét. De milyen módon tegye meg ezeket? Cikkünkből kiderül.

Kiskertblogger oldal cikke írta meg bővebben, mit lehet tenni a levágott fűvel, ebből az anyagból szemléztünk. A hosszabb levágott fűszálakat hagyjuk száradni, majd gyűjtsük össze. Aztán helyezzük a sövények, bokrok alá vagy a fák tövéhez 3–5 centiméteres vastagságban, ez ugyanis segít abban, hogy ne száradjon majd ki a növények gyökere. Megéri még a rózsa és a bogyósok alá is mulcsot tenni, mert így jelentősen csökkenhet a vízigényük.

A fűnyírás után is van haszna a nyesedéknek: sokan bele sem gondolnak abba, hogy több hasznos módja is akad a levágott fű felhasználásának.

Ha olyan fűnyírónk van, amely apróra vágja le a füvet, akkor akár a gyepen is szét lehet szórni a nyesedéket. Ez kitűnő mulcs lesz, ugyanis javítja a talaj minőségét és a tápanyag-ellátását is. A fűnyesedék ugyanis nitrogénben igen gazdag, és ha hagyjuk elszáradni a gyepen, akkor később jóval kevesebbet kell majd műtrágyáznunk. Azonban érdemes ezt jól megfontolni. Ha ugyanis mohásodásra hajlamos a gyep, akkor inkább másféle felhasználási módját válasszuk a levágott fűnek. A nyesedék ugyanis össze tud tömörödni a fűszálak között, és ez akár a gyep befülledését is okozhatja.

A levágott fű is szerves anyag

Ráadásul a fűnyesedék komposztálható is. Először hagyjuk száradni a levágott füvet, majd helyezzük a komposzthalom tetejére. Így elkerüljük annak berothadását és a kellemetlen szagok kialakulását. Fontos, hogy a fűnyesedék rétegvastagsága ne legyen több 10 centiméternél. A fűrétegek közé jó, ha egyéb száraz kerti hulladékot, például száraz leveleket vagy szalmát teszünk. Akár rétegezzük, akár közvetlenül a komposztálás előtt keverjük bele a komposztba a fűnyesedéket, mindenképpen adjunk hozzá száraz komposztálható anyagot, például földet vagy friss komposztot – írja a Kiskertblogger cikke.

(magro.hu, Kiskertblogger)