„Hárskút nem autópálya!” – Forgalomlassító demonstrációt tartottak a helyiek

Fotó: Pesthy Márton, Napló

Elegünk van abból, hogy sokan átszáguldanak a falunkon, ami nem autópálya, és a megengedett ötvennél jóval gyorsabban közlekednek.

Erre hívtuk fel a figyelmet a csütörtöki forgalomlassítással, érvelt az egyik, ötven kilométeres táblát jelző kocsisor előtt Tábori Ferenc, Hárskút polgármestere.

Tábori Ferenc: Az elmúlt években megnövekedett a Hárskúton átmenő forgalom, és ezzel együtt a járművek sebessége is, sok gyorshajtó megy át a falun Fotó: Pesthy Márton/Napló

Volt olyan gyorshajtó, aki 113 kilométerrel ment

A rendőrséggel egyeztetve három helyszínen, félpályán álló négy-öt járművel, ötvenes táblákkal hívták fel a figyelmet a gyorshajtókra a faluban. -Az elmúlt években ugyanis megnövekedett a Hárskúton átmenő forgalom, és ezzel együtt a járművek sebessége is, sok gyorshajtó megy át a településen, utalt az áldatlan állapotra Tábori Ferenc. A polgármester tudomása szerint sebességméréskor volt olyan gyorshajtó, aki 113 kilométerrel ment. A lakosság egyre inkább úgy érzi, nincs biztonságban, nehezen tudnak átmenni az úton, amikor saját házaikhoz fordulnak be, és emiatt lassítanak, a mögöttük levők rájuk dudálnak.

A megoldásról folyamatosan tárgyalnak

A végleges megoldás a falu elöljárója szerint az lenne, ha a járművezetők betartanák a megengedett sebességet. Gondolkodtak többek között sebesség lassító szigetekre, illetve fix traffipax telepítésére, a megoldásról folyamatosan tárgyalnak, egyeztetnek a rendőrséggel és a közutas céggel. Ha nem látnak javulást, folytatják a demonstrációt a hárskútiak.

-Mi ötvennel megyünk, és úgy rohannak el mellettünk az autósok, mintha állnánk, jegyezte meg a helyiek közül Seliga Imre. Szerinte fix sebességmérő kamera kellene, vagy LED-es sebességellenőrző készülék. – Még a járdán is félünk, utalt a gyorshatókra a kisgyermekes Szabó Zsoltné, aki úgy mondta, lassító szigetre, illetve küszöbre, meg zebrára lenne szükség Hárskúton.

(veol.hu, Kovács Erika)