Háromszáz millió forintos beruházással kerékpárút épül Sárvári Hegyközségi településrészétől a gyógyfürdőig

Fotó: csabaradio.hu

Az útnak része lesz egy ugyancsak 300 millió forintból megvalósuló kerékpáros-gyalogos híd is a meglévő Rába híd mellett – hangzott el a projektet bejelentő sajtótájékoztatón.

A beruházás illeszkedik a hegyközségi körforgalomtól Gércéig megvalósuló kerékpárúthoz, amely a forgalmas 84-es utat váltja ki – mondta dr. Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke. A szintén 300 millió forintos beruházás a megyei és a sárvári önkormányzat által létrehozott konzorcium révén valósulhat meg. A két elem része a kerékpáros turizmus megyei szintű fejlesztéseként, a megyehatártól Bük–Bő–Gór–Szeleste– Ölbő–Sárvár–Gérce–Vásárosmiske–Mesteri–Celldömölk nyomvonalon tervezett termál túraútvonalnak. Sárvár országgyűlési képviselője, Ágh Péter arról szólt, hogy a város helyzete az elmúlt időszakban a közlekedés-infrastruktúra tekintetében is sokat javult. Az M86-os út közelebb hozta az országos főúthálózatot. A várost elkerülő út oldotta a közlekedés zsúfoltságát, és folyamatban van a városon áthaladó főút felújítása is. A kerékpárút-hálózat bővítésével pedig a helyiek is kényelmesebben, a főút zavaró forgalma nélkül közlekedhetnek. – Egy évtizedes probléma szűnhet meg, hiszen egyre többen költöztek ki a Hegyközségbe, ez az útépítés adhat biztonságos összeköttetést a város többi részével. Az építést nehezíti, hogy a Rába árterén kell átvezetni a majdani hídhoz csatlakozó új utat – tájékoztatott a beruházás részleteiről Máhr Tivadar, Sárvár alpolgármestere. A kivitelezés jövőre kezdődhet.

Horváth József, a Kisgazda Polgári Egyesület Vas Megyei Szervezetének az elnöke: a Sárvári Hegyközség ismét megélénkül, mert nagyon sok városlakó ember „menekül” ide a zajos és egyre nagyobb gépkocsi-forgalommal terhelt lakótelepekről. Mi, Polgári Kisgazdák azt szeretnénk, ha ismét visszatérne ide a Hegyközségbe az évszázadok óta mindig az itteni helyi életet alapjaiban meghatározó szőlő-, gyümölcs- és kertészeti művelés. Ezért elsősorban az agrár-ügyekért felelős kormányzati szervek tudnak sokat tenni a kistermelőknek kedvező szabályozással. Mi Polgári Kisgazdák ezt kérjük az újjászervezett Agrárminisztériumtól. Ami az új kerékpár-utat illeti: megteremti a biztonságát egy nagyon egészséges, az egészség és az élet megőrzését szolgáló, valamint a környezetet is kímélő közlekedési módnak, a kerékpározásnak. Nagy öröm lesz, amikor a szőlőhegyen foglalatoskodó gazda az új kerékpár-úton át le tud gurulni a Sárvári Gyógyfürdőbe, hogy a megfáradt tagjait egy kicsit megáztassa. Rövidesen a XXI. század harmadik évtizedébe lépünk. Itt az ideje, hogy a helybeliek is ehhez méltó életminőséget éljenek meg. (KPE)