Harminc éve nem látott erősödést produkálhat az amerikai szénipar

Foró wikipedia.org

Hirtelen nagyon jelentősen megugorhat az amerikai szénipari kibocsátás, ami igencsak meglepte az elemzőket. Úgy tűnik, a járvány utáni gazdasági felívelés során a legszennyezőbb fosszilis tüzelőanyag is erősen ellenállónak bizonyul.

Az amerikai széntermelés idén 15 százalékos növekedést mutathat, köszönhetően a hazai és nemzetközi villamosenergia-keresletnek – idézi a Mining.com az amerikai Energiaügyi Minisztérium júliusi jelentését. Ez pedig legalább 1990 óta nem látott növekedési ütemnek felelne meg, és majdnem megduplázná a májusban várt, 8 százalékos ütemet. Akkor a koronavírus-járvány utáni gazdasági talpra állás még korai fázisban volt, így kevésbé lehetett tisztán látni annak hatásait. A mostani prognózis azonban annak is köszönhető, hogy megemelkedett a földgáz világpiaci ára, de az amerikai szén iránti nemzetközi kereslet is jelentősen erősödött az idei évben. Vagyis az elemzők szerint egyszerűen minden összeállt ahhoz, hogy bővüljön az amerikai szénipari kitermelés.

Ennek következtében az amerikai szénexport 21 százalékos növekedést mutathat 2021-ben, de 2022-ben is 19 százalékos lehet a bővülés – közölte a minisztérium. Mindeközben a tekintélyes IHS Markit információszolgáltató vállalat legutóbbi prognózisa alapján az USA bruttó nemzeti összterméke 7,4 százalékkal erősödhet az idei évben. A jelentés, nem meglepő módon, a bányacégek részvényeit is megemelte. A legnagyobb amerikai szénkitermelőnek számító Peabody Energy Corp. és az Arch Resources papírjai egyaránt 18 hónapos csúcsra emelkedtek ezen a héten.

Az elemzők pedig úgy számolnak, hogy a szénipari lendület várhatóan a jövőben is kitart majd, ami a klímaváltozás elleni harc szempontjából igencsak aggasztó. Lucas Pipes, a B. Riley Securities elemzője úgy látja, ha a gazdasági növekedés üteme fennmarad, akkor az energiakereslet is tartja magát, ez pedig megágyaz a szénipari kibocsátás erősödésének is.

Ahogy pedig a kereslet megmarad (különösen Ázsiában), a bányacégek viszont nem nyitnak új bányákat (részben a környezetvédelmi szabályozások miatt), úgy várhatóan a szén ára is tovább emelkedik majd – tette hozzá az elemző.

Forrás: origo.hu