Harmadik alkalommal díjazta az agrártárca a „Ments meg egy kertet!” – program résztvevőit

A "Ments meg egy kertet" díjátadó ünnepsége. - A kép forrása: kormany.hu

A kép forrása: kormany.hu

A kertészkedés értéket teremtő, szemléletformáló és környezettudatosságot erősítő szerepet játszik az emberek életében – jelentette ki László Tibor Zoltán környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár a „Ments meg egy kertet” verseny díjátadó ünnepségén, szerdán, Budapesten.

A kép forrása: dehir.hu

László Tibor Zoltán a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtárban megtartott rendezvényen elmondta, hogy a 2016-ban útjára indított kezdeményezés kiemelt szerepet tölt be a felhagyott, nem gondozott zöldfelületek újjáteremtésében.  A program emellett fontos részt vállal a generációk összekapcsolásában, a tudásátadásban, a helyi közösségek formálásában és erősítésében is – hangsúlyozta a helyettes államtitkár. László Tibor Zoltán szerint ebből a felbecsülhetetlen munkából vállaltak jelentős részt a kertmentő tanárok és diákok, akik a művelés alá vont veteményeseket, portákat,  intézményi udvarokat tavasztól őszig, kitartó munkával és felelősségteljes összefogással gondozták. A „Ments meg egy kertet!” – program 2018-as felhívásában az Agrárminisztérium arra kérte az iskolákat, hogy folytassák azon területeken a munkálatokat, amelyek gondozásának az előző években nekifogtak. Tavaly 46 tanintézmény küldött rendszeres vagy időközi beszámolókat a gondozott kertekről; 33 idős emberrel együtt gondozott kertről és 21 közösségi kertről. A jelentéseket az agrártárca szakértője Kovács Szilviával, a „Magyarország legszebb konyhakertjei” verseny kezdeményezőjével közösen értékelte. A 2018. évi megmérettetésen három kiemelt kategóriában kaptak díjat a versenyzők: 7 iskola, példaértékű munkáért; 4 kiváló munkáért; 27 jó munkáért részesült elismerésben. 8 intézmény pedig oklevelet vehetett át a programban történő részvételért. (Forrás: AM Sajtóiroda)

A Polgári Kisgazdák ismét aláhúzzák: a kertkultúra fejlesztése a vidéki kistelepülések kifejezett érdeke, és ez a véleményük maradéktalanul megegyezik az egykori népi írók Kert-Magyarországról kialakított elképzeléseivel. (KPE)