Harmadával több kamera figyeli Kaposvár köztereit

A közterületi kamera. - A kép illusztráció. - A kép forrása: itthon.hu
A kép forrása: itthon.hu

Bővíti köztéri kamerarendszerét Kaposvár. Ez év őszéig 134 új berendezést helyez üzembe, így 314 kamera járul majd hozzá a város közbiztonságához – közölte Kaposvár Megyei jogú Város Polgármesteri Hivatala.

 

A beruházás 143 millió forintba, a 2014 óta működő kamerarendszer fenntartása évi 40 millió forintba kerül. A Kaposvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármestert idézve közölte, hogy „a XXI. század legnagyobb hiánycikke nem a pénz, hanem a közbiztonság”. A rendőrök, valamint a közterület-felügyelők munkáján kívül a kamerarendszernek is nagy szerepe van abban, hogy Kaposvár az ország egyik legbiztonságosabb városa lett. Szita Károly a fejlesztés szükségességét a 2019 végéig tartó, Németh István, egykori polgármesterről elnevezett, 180 milliárd forintos városfejlesztési program keretében épülő létesítmények megőrzésével, az illegális szemétlerakók felszámolásával, a szemetelők beazonosításnak szükségességével is indokolta. A Polgármesteri Hivatal közleménye szerint a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság adatai azt mutatják, hogy Kaposváron a kamerarendszer működése óta a regisztrált bűncselekmények száma 3000-ről 1200-ra esett vissza. Ezen belül is a közterületi bűncselekmények a 2013-as 565-ről 2016-ra, 286-ra mérséklődtek. A kamerák a bűnmegelőzést és a felderítést is nagyban segítik. A rendszer bővítésével biztonságosabb, rendezettebb, szebb, a befektetők számára vonzóbb lesz Kaposvár. (Forrás: sg.hu/informatika és tudomány)

 

Molnár László, római katolikus diakónus, a Kisgazda Polgári Egyesület Somogy Megyei Szervezetének az elnöke: a közbiztonság javítása és az új, színvonalas megélhetést biztosító munkahelyek létesítése egymással összefügg. Ennek a magyarázata pedig az, hogy a színvonalas megélhetést biztosító új munkahelyek létesítése nagyobb arányú befektetési tőkét igényel, mert értékes eszközöket kell beszerezni. Ezek az értékes eszközök elsősorban akkor kerülhetnek a kaposvári munkahelyekre, ha azok biztonságban vannak. Mindebből az következik, hogy a közbiztonság a napjainkban nagyon fontos közgazdasági tényezővé lép elő. (KPE)