Harc indul az illegális hulladéklerakók felszámolásáért / a KPE kezdeményezi, hogy legyen vétség, illetve bűncselekmény az illegális hulladéklerakás

Fotó Berán Dániel, Heves Megyei Hírlap

Győr-Moson-Sopron megye KPE elnöke, polgármester tájékoztatott minket arról, hogy a Dunántúl Ausztriához közelebb eső területein egyre gyakrabban tapasztalják, hogy a határon túlról hoznak illegálisan hulladékot és azokat lerakják elsősorban a kistelepülések külső területeire.

Nem kevésbé veszélyes az, hogy a nagyobb településekről hasonló módon szállítanak ki kistelepülések határába esetenként még veszélyes hulladékot is.

Az önkormányzatoknak nincs megfelelő eszköze ahhoz, hogy ezeket az illegális lerakókat felszámolják, illetve utolérjék azokat, akik a szállításokat elvégzik.

A KPE parlamenti képviselői kezdeményezik, hogy a Fidesz-frakció nyújtson be az országgyűléshez törvényjavaslatot az illegális hulladéklerakás büntetőjogi szankcionálására. (kpe)

 

Magyarországon évente 328 ezer köbméter illegális hulladék keletkezik. A magyar kormány februárban meghirdetett Klíma- és természetvédelmi akciótervében fontos helyet kapott az illegális hulladéklerakók felszámolása.

Július elsejétől elkezdi munkáját a Hulladékgazdálkodási Hatóság, amelynek feladata lesz a hulladékgazdálkodási ágazat ellenőrzése, az illegális hulladéklerakók felkutatása, a szemetelők tettenérése és büntetése, valamint az ingatlantulajdonosok kényszerítése – együttműködésben az önkormányzatokkal – a hulladék eltávolítására.

Nemcsak a civil környezetvédők, a szakma is kíváncsian várja, sőt még javaslatokat is tett arra, miként lehet eredményes az illegális lerakók felszámolása.

Tavaly a hulladékelhagyás felszámolásáért munkacsoportunk javaslatcsomagot adott be az Innovációs és Technológiai Minisztériumba, és nagyon örültünk, hogy a Klíma- és természetvédelmi akciótervben egyik fő téma lett a hulladékelhagyás felszámolása” – mondta Hankó Gergely, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének ügyvezetője az M1 Kék bolygó című műsorában.

Évente Magyarországon 328 ezer köbméternyi illegális hulladék keletkezik.

Ez akkora mennyiség, mintha a Kossuth teret hat méter magasan fedné be a szemét.

Meglehetősen nehéz felmérni, hogy az ország mely területein okoz problémát az illegális hulladék, mert rengeteg olyan lerakat lehet, amelynek egyelőre még a létezéséről sem tudunk – tette hozzá.

Applikáció segít az illegális lerakók felszámolásában 

Ezek feltárását és mielőbbi felszámolását több applikáció is elősegítheti. Alig néhány hete jelent meg a TrashOut nevű alkalmazás magyar nyelvű változata. Az applikációt a világ számos pontján használják arra, hogy elősegítsék a hulladék elszállítását.

„Viszonylag pontos adatokat lehet kinyerni az applikáció segítségével. Amikor az ember felvisz egy szennyezett helyszínt, ott be tudja állítani a hulladékfajtákat és a mennyiségeket is, amiből jól lehet látni, hogy országos szinten hol vannak a nagyobb gócpontok” – mondta Hankó Gergely.

Hatalmas előrelépés lenne, ha valóban sikerülne felszámolni az illegális hulladéklerakókat Magyarországon.

Forrás: hirado.hu, hiros.hu