Hanó Miklós értesítése alapján: Mit lehet kezdeni a csabai hajléktalanokkal?

Fotó Imre György

Mit lehet kezdeni a belvárosban a hajléktalanokkal, akik valójában nem is fedél nélküliek? – ez szolgáltatta az egyik fő témát csütörtökön a békéscsabai közgyűlés ülésén. Az önkormányzat a lehetőségeihez mérten intézkedett, ám, mint elhangzott, a hatékonyabb fellépéshez vélhetően központi jogszabályt kellene módosítani.

Szente Béla (Fidesz-KDNP) vetette fel a témát. Azt mondta, több évtizedes problémáról van szó, amire nem találnak megoldást. Ám a helyiek kérik az áldatlan állapotok megszüntetését, amit hajléktalan életmódot folytató, közben nem is fedél nélküli emberek okoznak a központban. Hozzátette, érdemes lenne helyi rendeletet alkotni a témában.

Szarvas Péter polgármester (Hajrá Békéscsaba) elmondta: nyáron alakult egy akciócsoport, a rendőrséggel és a közterület-felügyelettel kitalálták, miként lehet intézkedni, és sikerült is visszaszorítani az illetlen viselkedést. Kiemelte: a rendetlenség senkinek sem érdeke, de van egy 20-25 tagból álló csapat, amely mindig talál magának egy újabb helyszínt.

– A központi jogszabályok adta kereten nem léphetnek túl – hangsúlyozta dr. Bacsa Vendel jegyző. Azokkal szemben, akik kirívóan viselkedtek, helyszíni bírságot szabtak ki, volt, hogy köztisztasági szabályok megsértése, közterületi alkoholfogyasztás, koldulás, garázdaság miatt intézkedtek. A térfigyelő kamerák felvételeivel sikerült az eseteket bizonyítani.

– A többségük nem hajléktalan, rendelkezik állandó lakóhellyel – ismertette a rendetlenkedők hátterét dr. Urbán-Zsilák Klára osztályvezető. Hozzátette: nem lehet őket kötelezni arra, hogy vegyék igénybe a Gyár utcai hajléktalanszálló szolgáltatásait. Számukra bevételi forrást jelent, hogy a belvárosban vannak, hiszen a járókelők adakoznak nekik. A kapott pénzt pedig rögtön elkölthetik a közeli boltban, akár szeszes italra is.

Hangsúlyozta: az, hogy a közterületen tartózkodnak a hajléktalannak látszók, önmagában nem büntethető. A köztisztasági szabályok megsértése vagy a közterületi alkoholfogyasztás ugyanakkor igen. Ilyen esetekben jellemzően pénzbírságot szabnak ki, amit általában nem fizetnek meg, így a büntetést elzárásra lehet változtatni. Jelezte: a rendetlenkedők régóta folytatják ezt az életmódot, tisztában vannak azzal, mit lehet velük szemben tenni és mit nem.

Hanó Miklós alpolgármester (Fidesz-KDNP) szerint az illetlenül viselkedők rontják a város képét, hangulatát, élhetőségét, nem lehet miattuk szinte leülni sem a padokra. Szarvas Péter polgármester (Hajrá Békéscsaba) jelezte, hogy sokakban megütközést keltenek a hajléktalannak látszók, viszont vannak olyanok, akik segítenek, de nemcsak ételt, hanem például italt is visznek nekik. Fülöp Csaba (Szövetség Békéscsabáért) azt mondta, gócpontot jelentenek azok az üzletek, trafikok, amelyeknél nincs terasz. Ugyanis ilyen esetekben a környező közterületeket, parkokat foglalják el a fedél nélkülinek tűnők, ott lézengenek és oda szemetelnek. Kérte, hogy a jövőben fokozottan ellenőrizzék ezeket a területeket, például a Kazinczy-lakótelepen.

Szarvas Péter polgármester (Hajrá Békéscsaba) arról is beszélt, hogy vélhetően központi jogszabályt kell módosítani ahhoz, hogy hatékonyabb legyen a fellépés. Ebben kért segítséget Herczeg Tamás országgyűlési képviselőtől (Fidesz-KDNP), aki együttműködést ígért, és elmondta, hogy korábban szigorították azokat a szabályokat, amelyek a valóban hajléktalanokkal kapcsolatosak. Forrás: beol.hu, Licska Balázs