Hanó Miklós értesítése alapján: Mintaerdőt telepítenek Békéscsaba határában

Fotó beol.hu
Fotó: behir.hu

Az OMV Hungária Kft. az Országos Erdészeti Egyesülettel „Ültessünk együtt fát egy fenntartható jövőért!” címmel közös akciót indított. Békéscsaba-Kisréten kedden elkezdődött a háromezer fa ültetése, melyekből idővel erdő lesz.

Mint megtudtuk, a kampány ideje alatt összesen 3000 fa ültetéséhez elegendő kupont adtak el a kutakon, amely 3 millió forintnyi összegnek felel meg.

Az így befolyt támogatást pedig az Országos Erdészeti Egyesület végül a Hatvanezer Fa Egyesületnek ítélte oda, akik az első csemetéket már el is ültették kedden, a békéscsabai Kisréten.

A békési megyeszékhely mellett úgynevezett keménylombos állományt ültetnek, amelyben többek között a magyar kőris, korai juhar, nagylevelű hárs, mezei szil és vadkörte is megtalálható. Ezek a fafajták őshonosak, és jó megújuló képességgel rendelkeznek.Elmer Tamás, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára, Ulbert Zoltán, Herczeg Tamás és Kováts Botond, az OMV Hungária marketing menedzsere is részt vett az ültetésen

A változatos fajösszetételnek köszönhetően minden adott ahhoz, hogy néhány év múlva egy sokszínű, tájba illeszkedő életközösséggé, mintaerdővé fejlődjön az új telepítés.

A tervek szerint a fák elültetését követően a nevelési, ápolási tevékenységeket – erdész szakmai irányítás mellett – a Hatvanezer Fa Egyesület végzi majd a helyi közösségek bevonásával.

Az önkéntes csoport tagjai elárulták, a 2,4 hektárnyi, állami területen telepített új békéscsabai erdő a Garabonciás Erdő nevet kapta.

– Békés megye Magyarország legkisebb erdősültséggel rendelkező régiója. Ez a tény, valamint a helyi közösségek elhivatottsága és az erdők iránt érzett elkötelezettsége ösztönzött minket arra, hogy ebben a térségben keressük meg az elültetendő facsemeték megfelelő helyét. Bár az elmúlt években szerencsére folyamatosan gyarapodtak a fával borított területek hazánkban, ezt a tendenciát a továbbiakban is folytatni kell – mutatott rá Elmer Tamás, az Országos Erdészeti Egyesület Főtitkára.

– Tisztelet a múlt, jelen, jövő Csabai Garabonciásainak. Velük és értük csinálunk erdőt

– hangsúlyozta Ulbert Zoltán, az egyesület elnöke.

Az eseményen Herczeg Tamás országgyűlési képviselő is részt vett, aki úgy fogalmazott,

az erdők szerepe megkerülhetetlen a klímaváltozás káros hatásainak csökkentésében, ezért örömteli, hogy egyre nagyobb az érdeklődés az erdőtelepítések iránt.

– Magyarország kormánya elkötelezett a zöld célok mellett, és a kormányzati szándék az, hogy 2030-ig Magyarország területének körülbelül 27 százaléka erdővel borított legyen – ismertette az országgyűlési képviselő.

A fásítási akció év végéig tart.

Forrás: beol.hu, V.N.