Hanó Miklós értesítése alapján: Ennyi rezsitámogatást kapnak a tízezer lakos feletti Békés megyei települések

Fotó behir.hu

A korábbi, tízezer lakos alatti településeknek adott kormányzati támogatás után most a tízezer lakos feletti városok és fővárosi kerületek energiaár-emelkedés miatti támogatásáról döntöttek mintegy 44 milliárd forint értékben – közölte a Miniszterelnökség hétfőn este az MTI-vel.

A közleményben hangsúlyozták: a háború és a brüsszeli szankciók következményeként az energiaárak sokszorosára emelkedtek, a kormány célja, hogy ebben a helyzetben is a legfontosabb közszolgáltatások működése fennmaradhasson.

A települések anyagi helyzete, energiabeszerzési szerződéseik, alapvető intézményeik fűtési, világítási rendszere jelentősen eltérő – írták. Hozzátették: a támogatásért cserébe mindenkitől takarékosságot kérnek, ezért az érintett önkormányzatok tervet készítettek a lehetséges energiamegtakarítási lehetőségekről.

A tájékoztatás szerint Balla György miniszteri biztos és Láng Zsolt kormánybiztos tárgyalt a városi, illetve fővárosi helyhatóságokkal a megnövekedett rezsiköltségeikhez nyújtandó állami hozzájárulásról; a biztosok mindenkivel tárgyaltak, aki elfogadta meghívásukat az egyeztetésre.

Javaslatuk alapján a Miniszterelnökséget vezető miniszter 138 városi és 17 kerületi önkormányzat részére csaknem 44 milliárd forint támogatásról döntött, a települések listája elérhető a kormányportálon – áll a közleményben.

A teljes listát itt olvashatják.

Eszerint a Békés megyei, 10 ezer lakos feletti települések a következő összegekre számíthatnak:

  • Békés 144 121 949 Ft, 
  • Békéscsaba 705 588 705 Ft, 
  • Gyomaendrőd 194 844 155 Ft,
  • Gyula 430 553 792 Ft,
  • Mezőberény 58 601 274 Ft, 
  • Orosháza 308 279 326 Ft,
  • Szarvas 87 309 086 Ft.

Forrás: behir.hu

https://behir.hu/ennyi-tamogatast-kapnak-az-energiakoltsegekhez-a-tizezer-lakos-feletti-varosok