Hanó Miklós értesítése alapján: Csabai történetek a Csabensisből – “A pemetefűcukor meghódítja Európát”

fotó: sumidamagazin.com

Napjainkban még mindig közkedveltnek számít a pemetefű cukor, de talán nem mindenki tudja, hogy Békéscsabáról indult hódító útjára. A megalkotója Réthy Béla volt, aki már 14 évesen inasként dolgozott előbb Aradon, majd a csabai Sas Gyógyszertárban. 1884-ben végzett gyógyszerészként, majd 1891-ben elfogadta Varságh Béla, a Sas Patika tulajdonosának ajánlatát, és a patika vezetője, majd bérlője lett. Végül 1911-ben Réthy megvette a patikát, és korszerű laboratóriumot hozott létre.

Többek között saját betegségére keresett gyógymódot, ugyanis állandó hurutos betegséggel küzdött, és a tünet enyhítésére kezdetben osztrák útifű cukorkát evett. Ennek helyettesítésére fejlesztette ki a pemetefű cukrot, amely rövid időn belül országos és európai hírnevet szerzett.

A cukorka ismertségét bizonyítja, hogy egy Németországból küldött levél címzésén „Herr Pemetefű-cukor” szerepelt, de talán az még fontosabb, hogy ezt kézbesíteni tudta a címzett részére.

Ismert termékei közé sorolható a szájfertőtlenítőként használt Akri tabletta, az ízületi fájdalomra használt kámfor liniment, vashiány kezelésére a Kínavasbor, valamint likőr és rum készítéséhez a Réthy eszencia és a vanília helyett használható Vanil tabletta. Emellett Réthy Béla az elsők közé sorolható, aki reklámozással is foglalkozott, főleg levélpapírokon és üvegeken helyezte propagandaanyagát.

forrás: Csabensis, Opauszky Zoltán Facebook oldala

fotó: sumidamagazin.com