Hanó Miklós értesítése alapján: Az égetés és az illegális lerakás helyett le is adhatják a műanyag fóliát a gazdák

Fotó: mgapro.hu
Fotó behir.hu

Évtizedekre visszanyúló hagyományai vannak a fóliás kertészetnek a Csongrád-Csanád megyei Derekegyházon. A régi fóliát sajnos sokan elégették, aminek fekete, egészségkárosító füst és a maró bűz volt az eredménye. Találni ilyen műanyag hulladékot az erdők szélén és az árokparton is.  Derekegyházon ettől az évtől kezdődően megoldódik a mezőgazdasági fóliák kérdése. A gazdák ugyanis leadhatják a műanyagot a Szentesi út Nagymágocs felőli oldalán kialakított gyűjtőponton. 

A Délmagyar írta meg, hogy az elhasználódott, földdel szennyezett fólia pedig egy mosonmagyaróvári székhelyű cég jóvoltából újjászületik, amellyel a derekegyházi önkormányzat szerződést kötött. A cég álláskönnyítő lapokat, munkavédelmi padozatot, hófogóhálót, facsemetevédő rácsot, hüllőterelő hálót, fénytörő rácsot és locsolócsövet készít az újrafeldolgozott fóliából. A technológia új, ugyanis eddig a szennyezett fólia felhasználása megoldatlan volt Magyarországon. A tervek szerint belátható időn belül Derekegyházon is kialakít a cég egy feldolgozóhelyet. 

Környezetkímélő megoldásokra törekszenek 

Szabó István, Derekegyház polgármestere a gyűjtőhely avatóünnepségén arról beszélt, hogy a település hangsúlyosan kezeli a környezetvédelmet és a környezetgazdálkodást. Az elmúlt években környezetvédelmi technológiákat, napelemeket és biológiai szennyvíztisztító rendszert telepítettek. Faaprítékkal fűtenek az intézményeikben, amely energiamegtakarítást jelent, másrészt a szén-dioxid-kibocsátást is csökkenti. A mezőgazdasági fóliaátvevő gyűjtőpontot a derek­egyházi önkormányzat a falu régi mázsaházának területén alakította ki.

A mezőgazdasági fóliahulladék eddig nagy gondot jelentett településünk életében. Nálunk sokan foglalkoznak zöldségtermesztéssel, a mezőgazdasági fóliákból nekünk valóságos hegyeink vannak, ezektől most megszabadulhatunk – mondta Szabó István. 

A jövőben feldolgozóüzem is lehet

Farkas Sándor agrárminiszter-helyettes, a térség ország­gyűlési képviselője is részt vett a fóliagyűjtő átadásán. Elmondta, hogy eddig ezeknek a műanyagoknak a továbbhasznosítása megoldatlan volt, ezért az emberek „eltüntették” az ilyen hulladékot. 

A szelektív hulladékgyűjtés a háztartási műanyag hasznosítására ad megoldást, de a földdel, vegyszerekkel szennyezett mezőgazdasági fóliára nem. Sajnos, sokan egyszerűen csak elégették a fóliát. Amikor messziről láttuk a fekete füstcsóvát, éreztük a bűzt, akkor biztosak voltunk abban, hogy műanyaghulladékot égetnek a közelben, amivel komoly kárt okoztak mindannyiunknak. Az új, a Greeen Technológia Kft. által alkalmazott módszer védi a környezetünket. Ma, Magyarországon éves szinten 10 ezer tonna mezőgazdasági műanyaghulladék keletkezik, ennek egy részének kezelésére alkalmas a megoldás – mondta Farkas Sándor. 

A használt mezőgazdasági fóliák egy új technológiának köszönhetően nem szemetet, hanem értéket jelentenek, hiszen új termékeket állítanak majd elő belőlük – fogalmazott.

Ők használhatják ingyenesen

Derekegyházon a gyűjtőudvart elsősorban helyi őstermelők, hobbikertészek, családi- és egyéni gazdálkodók használhatják, méghozzá térítésmentesen. Kísérleti jelleggel az első időszakban minden hónap utolsó péntekjén 8 és 12 óra között lehet a gyűjtőudvarban lévő konténerekben fóliát elhelyezni. Lesznek kampánygyűjtések is, az udvart az önkormányzat kezeli és tartja rendben. 

Nagy Lajos, a Green Technológia Kft. ügyvezetője elmondta, Derekegyház mellett több más településen is nyitnak majd gyűjtőpontokat, például Maroslelén. A térségben Tótkomlóson terveznek feldolgozóüzemet létesíteni, ami már az engedélyezési eljáráson is túljutott. Az ügyvezető megígérte, a jövőben Derekegyházra is kerül feldolgozóüzem. A Green Technológia Kft. a használt mezőgazdasági fóliát egy szabadalmaztatott eljárással dolgozza fel. 

Az újdonság az, hogy a fóliát a szennyezettséggel együtt dolgozzuk fel, egy úgynevezett száraz agglomerálási eljárással, vagyis nem mossuk meg előre. Kompozitot hozunk létre, amiből fröccsöntéssel különböző termékeket hozunk létre, amiket főleg a mezőgazdaságban használnak ismét.

Ilyen termékük például a betonos felületek borítására alkalmas munkavédelmi padozat, a hófogó rácsok, a facsemetevédő rács, ami szárnyasudvarok elkerítésére és lefedésére is alkalmas, a hüllőterelő háló, a közúti műanyag fénytörő rács, amely az egymással szemben közlekedő járművek reflektorfénytől való vakítását akadályozza meg, illetve a polietilén locsolócsövek, valamint a nyomáskompenzált csepegtető csövek. Nagy Lajos elmondta, hogy a technológiával az agráriumban körforgás valósul meg, a feleslegessé vált fóliákból olyan termékek készülnek, amiket főleg a mezőgazdaság hasznosít újra.

Forrás: magro.hu