Hanó Miklós értesítése alapján: Az áprilisi közgyűlést értékelte a békéscsabai Fidesz-KDNP

Fotó behir.hu

Az áprilisi, békéscsabai közgyűlés döntéseit értékelte a helyi Fidesz-KDNP-frakció kedden reggel. Opauszki Zoltán tanácsnok az elektromos közösségi rollerszolgáltatás indításáról és a városi levegőminőségről tájékoztatott.

Opauszki Zoltán elsőként arról beszélt, hogy a grémium zárt ülésen döntött a Békéscsaba Kiváló Pedagógusa kitüntetésről. 2023-ban Horváthné Szalai Angelika történelem szakos tanár, oktató (BSZC Kemény Gábor Technikum) és Kovács József történelem szakos tanár, oktató (BSZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium) érdemelte ki az elismerést.

Az önkormányzati képviselő ezt követően rátért arra, hogy a közgyűlés a novemberi ülésén hagyott jóvá egy elektromos közösségi rollerszolgáltatás indítását kérvényező előterjesztést. Amint elindul a rendszer, három hónapig tesztüzemben működik, a tervek szerint április végétől. Opauszki Zoltán ismertette: a szolgáltató a Vilii Fly Magyarország Kft. 73 rollerpontot alakít ki a megyeszékhelyen, 100 elektromos rollerrel. A tanácsnok leszögezte, hogy az eszközök egy alkalmazáson keresztül indíthatóak el, a rollerek maximális sebessége 25 km/h lesz, továbbá egy eszköz egy töltéssel akár 40 kilométert is megtehet. Arra is kitért, hogy a cég tájékoztatása szerint a szolgáltatás április 14-én, pénteken egy tematikus bevezető nappal indul a város főterén, ahol az érdeklődők kipróbálhatják az eszközöket és tájékozódhatnak a használatra vonatkozó jogszabályi és üzemeltetői feltételekről. A politikus hangsúlyozta, hogy a cég felelősséget vállalt a város területén lévő eszközök töltése és összeszedése kapcsán. Opauszki Zoltán azt is leszögezte, hogy amennyiben a szolgáltatást igénybe vevő személy nem a kijelölt parkolóponton hagyja a rollert, úgy az elhagyást követő harminc percig használati díjat számolnak fel.

A tanácsnok arról is beszélt, hogy a Life IP HungAIRy projekt részeként készült el Békéscsaba levegőminőségi terve, melynek felülvizsgálata kétévente történik. A beszámolóval kapcsolatban ismertette, hogy megyeszékhelyen az elmúlt években számos olyan intézkedés és beruházás történt, amely elősegíti a város levegőminőségének javulását. Részletezte, hogy több földes utca szilárd burkolatot kapott, de az utóbbi tíz évben számos kerékpárút épült, amelynek célja az autóhasználat csökkentése.

Opauszki Zoltán kiemelte: az elmúlt esztendőkben az önkormányzat és a helyi civil szervezetek aktivitásának köszönhetően jelentős fásítás és erdősítés valósult meg. Hozzátette, hogy az önkormányzat az előző évben 5000 facsemetét ültetett. Hangsúlyozta, hogy a Smart Grid projekt részeként továbbá előkészítés előtt áll az elektromos buszok üzemeltetése. Mint mondta, van még hová fejlődnie a városnak a levegőminőség javulása érdekében. Arra világított rá, hogy Békéscsaba – elhelyezkedéséből adódóan – egy szántóföldekkel körbevett település, így a szálló- és ülepedő por mennyisége annak köszönhető, hogy a szélerózió hatására a szántóföldekről a por a megyeszékhely területére kerül. Hangsúlyozta, hogy érdemes folytatni a fásítási tevékenységet a városban, de a települést övező véderdők ültetését is javasolja a por mennyiségének csökkentése érdekében.

A politikus végül arról beszélt, hogy ugyan nem szerepelt a napirendi pontok között a galamb-helyzet, mégis jelentős eszmecsere zajlott az április közgyűlésen a témáról. Opauszki Zoltán arra emlékeztetett, hogy az elmúlt években egyre nagyobb problémát okoznak a nagyszámú házi és örvös galambok a városban. Elmondása alapján a Békéscsabai Városgazdálkodási Kft. számos intézkedést tett a probléma csökkentése érdekében, a cég erejét és lehetőségeit tekintve nagy erőfeszítést tett, de ez nem elegendő. Hangsúlyozta, hogy a kft-nél új, hatékonyabb tisztítógép beszerzése van folyamatban a közterületek tisztán tartása érdekében. Továbbá a szakemberek még mindig helyeznek ki galambcsapdákat, illetve meddőséget okozó táppal etetik a madarakat, ezen felül a meglévő fészkek felszámolása is zajlik. A tanácsnok hozzátette, hogy az örvös galamb védett faj, de vadászata engedélyezett és a vadásztársaságok végeznek ritkítást, ezért javasolt, hogy az önkormányzat erősítse a helyi társaságokkal való kapcsolatot. Továbbá javasolta, hogy vegyék át a Csabagyöngye Kulturális Központ példáját, ahol az épület külső részére műsolymokat helyeztek ki több, mint egy éve, azóta nincs az intézmény területén galamb.

Forrás: behir.hu

https://behir.hu/az-aprilisi-kozgyulest-ertekelte-a-bekescsabai-fidesz-kdnp