Hanó Miklós értesítése alapján: A Nemzetközi Gabonatanács meredek ukrán exportcsökkenést vár

Fotó ÖMKi

A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) csökkentette Ukrajna gabonaexportjára vonatkozó előrejelzését a jelenlegi 2021/22-es gazdálkodási szezonban, megjegyezve, hogy az országban zajló konfliktusok aggodalmakat váltottak ki a lehetséges élelmiszerbiztonsági kockázatok miatt.

Ukrajna várható gabonaexportját 47,8 millió tonnára módosították, ami meredeken elmarad a múlt hónapban érvényes 62,8 millió tonnás előrejelzéstől, és a tanács megjegyezte, hogy az előrejelzések különösen óvatosak és jelentős bizonytalanságnak vannak kitéve.

“Az azonnali fenyegetések főként az exportáramlás megzavarására összpontosulnak. A fekete-tengeri kereskedelmi kikötőkben a berakodási munkálatokat jelenleg felfüggesztették Ukrajnában” – áll az IGC havi jelentésében. “Bár vannak erőfeszítések az ország nyugati határain áthaladó vasúti utakon történő export növelésére, a teljes mennyiség valószínűleg korlátozott lesz” – hangsúlyozta az IGC.

Ukrajna kukoricaexportjának kilátásait 31,9 millióról 21,0 millió tonnára, a búzaexportot pedig 24,5 millióról 20,8 millió tonnára csökkentették. Az IGC az orosz gabonaexportra vonatkozó előrejelzését is lefelé módosította, 37,7 millió tonnáról 37,1 millió tonnára.

“Miközben a berakodások Oroszországban a közelmúltban újraindultak, a mennyiségeket hátráltathatják a kereskedelem-finanszírozási korlátozások és a további óceáni szállítmányozási biztosítási követelmények hiányai” – emelte ki jelentésében az IGC.

Az IGC 4 millió tonnával 1,207 milliárd tonnára emelte a 2021/22-es gazdálkodási szezon globális kukoricatermelésre vonatkozó előrejelzését, ami az indiai és az Európai Unió javuló terméskilátásainak köszönhető – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva.

A kormányközi testület fenntartotta a 2021/22-es gazdálkodási szezon globális búzatermelésére vonatkozó előrejelzését, amely 781 millió tonna.

Forrás: agroforum.hu, Gadóc György