Hanó Miklós: Békéscsaba fejlődése töretlen és tovább folytatódik

Fotó behir.hu

Hanó Miklós, Békéscsaba alpolgármestere a 7.Tv Aktuális című műsorában elhangzott évértékelője szerint, bár sok tekintetben nehéznek bizonyult a 2020-as esztendő, a békési megyeszékhely fejlődése töretlenül folytatódott és folytatódik a továbbiakban is.

Jelentős uniós és haza források segítik a város fejlődését 

Hanó Miklós évértékelőjében kiemelte, hogy a koronavírus megnehezítette a 2020-as esztendőt. A gazdaság lassult, a város bevételei csökkentek, de ennek kiküszöbölésére már a járvány első hulláma során több mint 700 millió forint veszélyhelyzeti tartalékot képzett a város átcsoportosításokkal, a meglévő költségvetési pénzekből. Ennek egy részét fel kellett használni egy része pedig még megvan.

– A fejlesztések szempontjából azonban Békéscsaba mégis igen jól zárta az évet, el lehet mondani, hogy az utóbbi időszakban olyan komoly fejlődésen ment át a város, mint amikor a vasút megjelent itt. Jelentős európai uniós és nemzeti források álltak és állnak rendelkezésre. Sikeresen pályáztunk a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program forrásaira, és soha nem látott forrásokhoz jut Békéscsaba a Modern Városok Program révén is. Több mint tíz évvel ezelőtt zajlott a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítése Békéscsabán. Ez azért volt lényeges, mert amíg ez nem történt meg, a felszíni fejlesztéseket nem lehetett elkezdeni. Miután ez elkészült, lehetőség nyílt a járdák, utak, kerékpárforgalmi létesítmények fejlesztésére – fogalmazott az alpolgármester.

Hanó Miklós hozzátette Békéscsabán igen sokan kerékpárral járnak munkába, iskolába, de a kikapcsolódás, sport szempontjából is kiemelt helyen áll a biciklizés. Mostanra elérték, hogy a kerékpárutak jóvoltából ezt ma már sokkal biztonságosabban tehetik az emberek. 2020-ban is több kerékpárút-fejlesztés zárult, de befejeződtek olyan 100 százalékos támogatási intenzitású energetikai fejlesztések is, amelyek a kulturális, oktatási és egyéb intézmények jelentős részét érintették.

Piacfejlesztés: a térség legkorszerűbb piaca lesz a békéscsabai 

Az alpolgármester beszélt arról, hogy az eddigi fejlesztéseknek köszönhetően komfortosabb, szebb lett a békéscsabai vásárcsarnok és a mellette levő piacterület. Azonban rövidesen még nagyobb lehetőségek nyílnak meg, ugyanis a Modern Városok Program keretéből 8,2 milliárd forintot kap Békéscsaba egy minden eddiginél jelentősebb piacfejlesztésre.

– A nagybani piac kikerül majd a Kétegyházi úti állatvásár-tér területére – ezzel jelentős lakossági igénynek is eleget teszünk, hiszen így a belvárosban hajnali 3 óra tájban nem zörögnek majd a nagyobb teherautók. A nagybani piac helyén pedig megépül egy, a térséget kiszolgáló, a 21. századi követelményeknek megfelelő piac, amely a termelők, a kereskedők és a vásárlók igényeit is mindenben kielégíti. Amikor elkészül, egy modern, új térségi vásárcsarnok, fedett és nyitott vásártér, zárt pavilonsor és mostani gazdabolt melletti részen egy parkolóház is várja majd a vásárlókat és az érdeklőket. Az a célunk, hogy egy igazán korszerű, jól megközelíthető piacunk legyen, ahol a parkolás is megoldott. A több mint 8 milliárdos összegben a piac környezetének a rendbetétele is szerepel – folytatta Hanó Miklós, hozzátéve, hogy ezzel a fejlesztéssel a környékünkön gazdálkodó kistermelők, őstermelők is még több lehetőséget kapnak arra, hogy a termékeiket értékesítsék, ezzel finom, jó minőségű, hazai termékekkel ellátva a békéscsabaiakat és az ideérkezőket.

A térségi piac turisztikai elemként is megjelenhet majd, ahová az idelátogatók is szívesen eljárnak. A piac a tervek szerint 2023 végére készül el, ez pedig a városrész fejlesztését, egy újabb központ kialakítását is szolgálja.

Soha nem látott mértékű út- és járdafelújítások előtt áll Békéscsaba 

– Herczeg Tamás országgyűlési képviselő lobbimunkájának köszönhetően soha nem látott mértékű út- és járdafelújítások, építések valósulhatnak meg, ezzel élhetőbbé válnak a kertvárosi részek is. Békéscsabán több mint száz földes utca van még, ebből a keretből 5,5 milliárdot kilencvenhárom földes utca aszfaltozására, burkolattal történő ellátására szánunk. Sok olyan utcánk is van, amely rossz, elavult kopóréteggel rendelkezik, ezek pedig megújulhatnak, hiszen útfelújítást is tartalmaz ez a program. Szintén lényeges elem, hogy 2,3 milliárd forintból pedig a járdák újulhatnak meg. Minden utcán csak az egyik oldalon tudjuk ezt megtenni, a mostani forrás arra elegendő, de a későbbiekben további forrásokra is számítunk még – fogalmazott Hanó Miklós.

Megvalósul, amiről álmodtunk: készen van az M44-es két szakasza és épül a Fürjesi elkerülő út

Az alpolgármester kiemelte, hogy mintegy ötmilliárd forint pályázati forrásból megvalósulhat a Fürjesi összekötő út építése Békéscsabán. A szakasz a 44-es és a 47-es számú főútra, valamint az M44-es gyorsforgalmi útra biztosít majd gyors eljutást a Dél-Békésből érkező forgalom számára. Így a délről jövő nagy forgalom nem jön be a városba, az elkerülő út tehermentesíti Békéscsabát, és segítséget, biztonságosabb közlekedést jelent azoknak is, akik például terményeket szállítanak.

Az M44-es gyorsforgalmi útnak 2019-ben adták át a Tiszakürt-Kondoros közötti 62 kilométeres szakaszát, 2020 decemberében pedig a Kondoros-Békéscsaba közötti 17,6 kilométeres szakaszt. A kettőt együttvéve, már mintegy 80 kilométert gyorsforgalmi úton tehetünk meg Budapest felé. A Tiszakürt-Lakitelek szakaszt jövő szeptemberre fejezhetik be, és következhet a folytatás. Budapest felé haladva már most fél órát spórolhatunk a menetidőn, nem beszélve arról, hogy sokkal biztonságosabban közlekedhetünk.

– Évekkel ezelőtt országgyűlési képviselőként, és utána is folyamatosan jeleztem minden fórumon, hogy milyen nagy szükség van térségünkben a gyorsforgalmi útra, hogy biztonságosabb, gyorsabb legyen a közlekedés, és hogy a befektetők is feltegyenek bennünket a térképre. Nagyon örülök, hogy végül célt értek ezek a lépések. Örülök, hogy sok-sok ember összefogásaként, a kormány támogatásával végre valósággá vált ez a nagy álmunk – tette hozzá Hanó Miklós.

A fejlesztések folytatódnak

Az alpolgármester kiemelte, hogy számos további fejlesztés is zajlott illetve folyamatban van – a Munkácsy-negyed, a nyomdaipari képző központ, a röplabda akadémia, az ipari parkok kialakítása stb. – ami a várost, szebbé, zöldebbé, élhetőbbé, vonzóbbá teszi, és a békéscsabaiakat segíti.

– Az eddigi fejlesztéseknek köszönhetően sokan használják a CsabaParkot, amely a jövőben, reményeink szerint a turisták számára is még vonzóbb lesz majd az újdonságokkal és persze a gasztronómiával kiegészülve. A helyi lakosoknak most pihenőparkként szolgál a CsabaPark, a rekortán borítású futópálya a sportolást segíti, a tó, a játszóterek, szabadtéri fitneszparkok a szabadidő hasznos eltöltésében játszanak szerepet. Itt olyan fejlesztések jönnek még, amelyek bevételt hoznak, ilyen lesz például a mászófal, a drótkötélpálya vagy a hófánk-pálya. Mindemellett a nagyrendezvényeknek is teret tud biztosítani a park – tette hozzá Hanó Miklós.

Visszatekintve az eddigi fejlesztésekre, az alpolgármester kiemelte a polgármesteri hivatal, valamint a dr. Sódar Anita vezetésével működő Békéscsabai Városfejlesztési Kft. munkáját, akik jól előkészítik a projekteket, majd pedig nyomon követik azok megvalósítást.

Hanó Miklós összegzésként hangsúlyozta: Békéscsaba fejlődése tehát töretlen, és terveik szerint a jövőben tovább folytatódik.

Forrás: behir.hu, Mikóczy Erika