Hamis halálgörbével kelt pánikot a baloldal

Budapest, 2021. április 26. Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyûlés plenáris ülésén 2021. április 26-án. MTI/Szigetváry Zsolt

Kiemelt téma volt a járvány elleni védekezés a parlament ülésén. A baloldali képviselők a halálozási adatok miatt támadták a kormányt. Szerintük Magyarországon az egyik legrosszabb a halálozási arány. Az ellenzéki politikusoknak Orbán Viktor válaszolt. A miniszterelnök felhívta a figyelmüket, hogy Magyarországon mindenkit a koronavírus áldozataként tartanak számon, aki kapcsolatba került a vírussal. Más országok azonban nem így járnak el. A miniszterelnök rámutatott az európai statisztikai hivatal többlethalálozási adataira is, amelyek szerint hazánk az uniós középmezőnyben helyezkedik el a Covidos időszakot tekintve – hangzott el az M1 Híradójában.

Mintha a baloldal egy előre megírt forgatókönyvvel készült volna a hétfő délutáni azonnali kérdések órájára. A miniszterelnököt kérdező ellenzéki képviselők – szinte kivétel nélkül – ugyanazt kérdezték Orbán Viktortól.

A baloldali képviselőknek adott válaszában a miniszterelnök az önmagának sokszor ellentmondó uniós halálozási statisztikára hívta fel a figyelmet.

Orbán Viktor emlékeztetett:

sok országban csak azokat a betegeket írják a koronavírus áldozatai közé, akiknek semmilyen más betegségük nem volt, csak a koronavírus fertőzés.

Ellenben Magyarországon minden olyan halálesetet a koronavírus áldozatai közt regisztrálnak, ahol a fertőzés jelen volt a betegnél, még akkor is, ha közvetlenül nem abba halt bele az áldozat.

„Ezt a különbséget orvosolja és küszöböli ki az EU nyilvántartása. Azt kell, hogy mondjam, az egy nyilvános adat, ön nem mond igazat. Valamilyen okból, ami mögött én politikai számítást sejdítek. Ön valótlant állít, a helyzet az úgy fest, hogy Magyarország az európai összevetésben a középmezőnyben hátulról a kilencedik helyen, tehát a középmezőnyben található. Ez a tény, erről tudok önökkel beszélni, erről tudunk vitatkozni, hazugságokról sajnos nem” – fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor hozzátette:

a kormánynak nem csak a koronavírus-járvány okozta kihívásokkal kell már több mint egy éve megküzdeni, hanem a baloldali képviselők oltásellenességével is.

„Aki lebeszéli az embereket az oltás felvételéről és esetleg azok az emberek ebbe belehalnak, azoknak az embereknek az életéért önök viselik a felelősséget, igen, az oltásellenesek, vagyis az önök lelkén is emberéletek száradnak” – szögezte le Orbán Viktor.

A miniszterelnök megismételte: Magyarországon az uniós átlag alatt van a halálozási ráta és egyben arra kérte az ellenzéki képviselőket, hogy ne támadják folyamatosan a védekezésben résztvevő ápolókat, mentődolgozókat és orvosokat, hiszen nekik köszönhetően sikeres a hazai védekezés, amiért köszönet jár nekik.

Hamis halálgörbével kelt pánikot a baloldali politika és média

Abszurd nyilatkozatokkal támadta többször is a kormány döntéseit Szabó Tímea. A Párbeszéd frakcióvezetője már a járvány tavalyi első hullámában azt állította: Magyarországon halnak meg a Covid-megbetegedés következtében a legtöbben.

Hamarosan álvideót is készített a baloldal egy közönséges csalóval. Ebben a riporterré előlépett MSZP-s Korózs Lajos Németh Athina álmentőst használta fel arra, hogy kimondassa vele: a kórházkiürítések miatt emberek haltak meg. Többek között az ő kezei között is.

Nemrég pedig a baloldal egyik tanácsadója javasolta azt az ellenzéknek, hogy használják ki a koronavírusban elhunytak hozzátartozóinak gyászát.

Az ellenzék adott része, beleértve a DK-t, miután nem szól közvetlenül a gyászolókhoz egyelőre, ezért nem tudja kellőképpen kihasználni a gyászból adódó fájdalmat” – mondta Nagy Attila Tibor tanácsadó.

A DK rá is csatlakozott a halálkampányra. Gyurcsány Ferenc pártelnök pedig elment a falig, amikor a Parlamentben a járványkezelés miatt börtönnel fenyegette meg a kormány tagjait. A folyamat azóta sem állt le. A baloldal egyik vezéralakja, Szabó Tímea hétfőn újfent halálozási számokkal támadta a kormányt.

A statisztikák nem vélemények, hanem tények” – reagált a Párbeszéd frakcióvezetőjére Dömötör Csaba. A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára ezzel a kormány által a hétvégén nyilvánosságra hozott oltások utáni fertőzési és halálozási adatokra utalt.

„Pont azt bizonyítja, hogy minden Magyarországon használt vakcina hatékony, és minden vakcina jobb, mint védettség nélkül elkapni a vírust. Arra kérem ezért, hogy a statisztikák terén se folytassanak oltásellenes kampányt” – fogalmazott Dömötör Csaba.

Hamis halálgörbével kelt pánikot a baloldali politika és média”

ezt Windisch László írta a Magyar Nemzetben.

A Központi Statisztikai Hivatal elnökhelyettese hétfői cikkében arra hívta fel a figyelmet: a világ országai sokféle módszertan alapján jelentik a járványban elhunytak számát. Bár a WHO kiadott erre vonatkozóan egy iránymutatást, a gyakorlat mégis mást mutat. Az Európai Unió tagállamainak felében ugyanis legalább tíz százalékkal többen haltak meg 2020-ban, mint a járvány előtti évben.

Windisch László kitért arra is: a tagországok negyede nem ismeri el, hogy országukban a többlethalálozás a Coviddal függene össze. Példakánt Szlovákiát és Litvániát említette. Magyarország azonban szigorúbb besorolási gyakorlatot folytat – tette hozzá –, így

tévesek azon rangsorok, amelyek a Covid-halálesetek lejelentett száma alapján hirdetnek „eredményt”.

A KSH elnökhelyettese megjegyzi: az egyetlen objektív érték a statisztikában az úgynevezett többlethalálozási mutató, amit az unió hivatalos szerve, az Eurostat is alkalmaz.

Ez alapján megállapítható, hogy tavaly csak novemberben és decemberben volt az átlagosnál magasabb nálunk a halálozás, 2021 első negyedévében pedig 2361 fővel haltak meg többen, mint a 2019-es utolsó járványmentes évben. Vagyis Magyarországon a 9. legalacsonyabb volt a halálozási többlet, amivel hazánk az EU középmezőnyébe sorolható.

Forrás: hirado.hu