Hamarosan robotok művelik a földeket?

A képen egy eperszedő robot látható munka közben. A gép manipulátora érzékeli azt, hogy milyen szilárdságú a gyümölcs felülete. Csak a megfelelő puhaságú epret szedi le. A kevésbé érett gyümölcsöket a helyén hagyja, majd azokat egy második menetben, további érés után fogja leszüretelni. - A kép forrása: hirfigyelo.fruitweb.hu

Az ágazati elemzők úgy vélik, hogy a mezőgazdasági robotok világpiaci értékesítése 2026-ra eléri a 19,378 milliárd dollárt. A mezőgazdaság robotizálását a fejlett országokban a munkaerő-kínálat csökkentése és a munkaerőköltség növekedése, valamint a minőség javítása, a terméseredmények maximalizálása kényszeríti ki.

Az alábbi fotón egy mikroprocesszorral pontosan vezérelt robot paradicsomot szüretel, miközben a helyes működést a robotkaron elhelyezett kamera ellenőrzi. Az ilyen gépek munkáját, – akár több tucat gépét is egyszerre -, egy központi helyről, összesen egy ember felügyeli monitorok segítségével. – A kép forrása: agroinform.hu

 

 

A magas induló beruházási költség azonban korlátozza a mezőgazdasági robotok piacának széleskörű növekedését. A FAO (FAO = Food and Agriculture Organization of the United Nations = az Egyesült Nemzetek Szervezetének /ENSZ/ mezőgazdasági világszervezete) adatai szerint világszerte 550 millió farm táplálja az emberiséget, de 90 százalékuk családi tulajdonban lévő néhány fős, tőkehiánnyal küzdő vállalkozás. A brit farmerszövetség, a National Farmer’s Union (NFU) viszont a jövőbe pillantott, amikor bemutatta a Future of Food 2040 című tanulmányát. Eszerint két évtized múlva a brit szigeteken robotok művelik a földet. Ami a robotokat illeti, széles körben dolgoznak különféle munkára alkalmas eszközök kifejlesztésén. A fejlesztők abból indultak ki, ha létre tudnak hozni egy olyan robotot, amely meg tudja különböztetni az érett gyümölcsöt az éretlentől, és a puha epret a még éretlentől, és mindenféle sérülés nélkül képes dobozokba rakni, akkor sínen vannak. A krumpliszedő robot összebarkácsolása már igazán könnyű feladat lesz. (Forrás: agroforum.hu)

Werner György, a Kisgazda Polgári Egyesület Gyulai Szervezetének az elnöke, választókerületi megbízott. – A kép jobb oldalán. A kép forrása: gyulaihirlap.hu)

Werner György, a Kisgazda Polgári Egyesület Gyulai Szervezetének az elnöke, választókerületi megbízott: a hazai bogyós gyümölcs- és étkezési primőr zöldség-termelés munkaerő-hiánya jogosan veti fel a kérdést, hogy a megfelelő szoftverekkel működtetett, és megfelelő manipulátorokkal felszerelt önjáró robotok alkalmazása ezekben a kertészetekben nem térülne-e meg? Gyulán több olyan nagyobb kertészet is van, ahol ma már nehezen található  meg a szükséges munkaerő. A gyulai polgári kisgazdák úgy látják, hogy a robotok sorozat-gyártása, valamint a hazai gyártókapacitások létrehozása, rohamosan fogja csökkenteni a robotgépek beszerzési árát. (KPE)