Hamarosan kiderül, kié a legjobb szörp és lekvár

Fotó: nemzetiszorpverseny.hu

Közeleg a nemzeti szörp- és lekvárverseny, még nyolc napig lehet nevezni!

Március 22-én és 23-án tartják a nemzeti szörp- és lekvárversenyt Soltvadkerten. A tavaly első alkalommal megrendezett szörpverseny után idén a lekvárok is megmérettetik magukat a mustrán.

A versenyre regisztrált kistermelők, kisüzemek nevezhetik be termékeiket.

A szörpöknél gyümölcs és gyógynövény, a lekvároknál gyümölcs és különleges minőségű gyümölcslekvár, valamint speciális alapanyagú különlegességek kategóriában lehet nevezni.

A verseny megálmodója Molnárné Kárász Rita, aki gyermekei és férje számára kezdett először szörpöket, lekvárokat készíteni, méghozzá a kertjében maga által termelt alapanyagokból, igazi „nagymama-receptek alapján”. A sikeres „bemutatkozás” óta először mellék-, majd főállásban alkotja meg különböző termékeit, elsősorban a prémium szegmensben.

Fotó: nemzetiszorpverseny.hu

Az értékesítés nehézségeit megtapasztalva ismerte fel, hogy országos, magas színvonalú versennyel lehetne segíteni a kistermelőket.

A nemzeti szörpverseny kezdeményezése mellé a Földművelésügyi Minisztérium (FM) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is odaállt, mellettük a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (Nébih) is szakmai kapcsolatban állnak. A verseny fővédnöke Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

A magyar kézműves szörpkészítmények első mustráját Soltvadkerten rendezték meg, a verseny részvételének feltétele volt, hogy csak engedéllyel rendelkező, hagyományos technológiával előállított kistermelői vagy kisüzemi tételekkel lehetett nevezni. A szervezők további fontos feltételnek írták elő, hogy a szörpök alapanyaga kizárólag kézzel szedett magyar gyümölcs vagy gyógynövény lehet.

A zsűrit országosan és nemzetközileg is elismert szakemberek alkották, akik közül többen a gyártásban is kimagasló munkát végeznek.

A vizsgálóbizottságban részt vett a Magyar Gasztronómiai Szövetség életmű díjas tagja, egy sommelier, egy gasztroblogger, egy nemzetközi díjas cukrász, valamint egy nemzetközi borbíráló. A munkát segítették még az élelmiszeriparban jártas értékesítési szakemberek, szakoktatók.

Fotó: nemzetiszorpverseny.hu

A 2017-es, még csak szörpöket értékelő versenyre 101 terméket neveztek az ország különböző vidékeiről – idézi fel a szervező, aki kiemeli, hogy a szemlének fontos marketingértéke is van, hiszen a jó minőségű készítményekről – a vásárlók mellett – az élelmiszeripari termékeket forgalmazó vállalkozások, éttermek is tájékozódhatnak.

Az idei évben a „Legjobb gyógynövény szörp”, a „Legjobb gyümölcsszörp”, a „2018-as Év Szörpje”, a „2018-as Év Lekvárja” és a „Bács-Kiskun Megye Szörpje 2018” megválasztására kerül sor, emellett négy különdíjat is kiosztanak a benevezett szörpök és lekvárok között.

A korábbi kiírási feltételek nem változtak, továbbra is regisztrált kistermelők, kisüzemek hagyományos technológiával készített termékeit várják.

Bízunk abban, hogy idén még többen jelentkeznek a magas szintű szakmai megmérettetésre, a versenyre beküldött és megmaradt készítményeket a verseny szabályzati idő lejárta után pedig rászoruló gyermekeknek ajánljuk majd fel – teszi hozzá Molnárné Kárász Rita.

Nevezni március 20-ig lehet, többek között a verseny honlapján,

Az eredményhirdetésre március 25-én a Duna-Tisza közi Agrár Expo társrendezvény keretében kerül sor, ahol a kistermelők tájékoztatására szakmai fórummal is készülnek. A díjakat Font Sándor, az országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke, Rideg László, a Bács-Kiskun megyei önkormányzat elnöke és Gáspár Ferenc, NAK megyei elnöke adja át.

(agrotrend.hu)