Hamarosan bomba üzlet lehet az algatermesztés

A mikroalgákat élelmiszerként, takarmányként és trágyaként is fel lehet használni.

Az Allmicroalgae – Natural Products, S.A, portugál vállalat eredetileg a cementgyártásnál keletkező szén-dioxid megkötését tűzte ki célul, de 2007-ben egy óriási méretű algatermesztő üzemet állított fel. Ráadásul az elmúlt 13 évben mintegy 15 millió eurót fektetett be annak fejlesztésébe, mivel meg van győződve arról, hogy az algák a jövőben fontos szerepet játszanak az élelmiszer-ellátásban is.

https://www.youtube.com/embed/nwQ92K3z17s Mi az a mikroalga?

A mikroalgák, többek között a Chlorella vulgaris termesztése fontos részét képezi a halászatot és a tengerekből származó élelmiszer alapanyagok hasznosítását átfogó, úgynevezett „kék gazdaságnak”, amely a FAO megállapítása szerint 1950 és 2019 között 6.300 százalékkal (35,8 millió tonnára) növekedett – írja a freshplaza.de.

A mikroalgák 80 százaléka a tengerekben nő, de lehetőség van azok bioreaktorokban történő előállítására is.

A magas arányban klorofillt, vitaminokat, nélkülözhetetlen aminosavakat és fontos ásványi anyagokat (többek között vasat, káliumot és foszfort), valamint többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó algák Európában indokolatlanul háttérbe szorultak az élelmiszerek- és takarmányok termelésben, illetve különböző biotrágyák és stimulátorok előállításában.

Hogyan hasznosítható a mikroalga?

A mikroalgák fontos szerepet tölthetnek be a környezetvédelemben és a vizek tisztításában is, mivel nemcsak a szén-dioxidot kötik meg, hanem a hulladékok ártalmatlanítására (felemésztésére) is képesek, ami egy körforgásos gazdaság részeként nagy előnyt jelenthet. Az Allmicroalgae cég, amely a Chlorella vulgaris bioalga termesztéshez EU bizonyítvánnyal rendelkezik, a mikroalga biomassza előállításához hivatalosan teszteli a különböző élelmiszer-hulladékok (eluátumok  felhasználási lehetőségeit is.

Forrás: agroinform.hu, Tóth Endre