Hajósok vagyunk. Utazunk ismeretlen kikötő felé. – Gárdonyi Gézára emlékeztek Egerben

Gárdonyi nyomában - Dr. Turi-Kovács Béla, a Kisgazda Polgári Egyesület országos elnöke, országgyűlési képviselő. - A kép forrása: Sosity Irén

Gárdonyi Géza író, a legendás Egri csillagok alkotója. – A kép forrása: hu.wikipedia.org

(Az író 96 esztendővel ezelőtt hunyt el, az akkori fotó-technika még nem tette lehetővé a színes kép készítését Egerben. – A szövegszerkesztő technika észrevétele.)

A 155 éve született, 96 éve meghalt Gárdonyi Gézára emlékeztek ma az Egri várban, a Bebek bástya helyén, ahová díszsírhelyet adományozott számára az akkori Kormány.

Szíki Károly színművész, a Kisgazda Polgári Egyesület Egri Szervezetének az elnöke. – A kép forrása: tveger.hu

Korának sajátos figurájára, egyik irodalmi körhöz sem sorolható alkot művészre emlékeztünk a lenyugváshoz készülő nap fényében. Október 30-án halt meg, s már november 1-jén bronzkoporsóban fekvő testét alma matere, az egri líceum aulájában ravatalozták fel. Tiszteletére a város mind a huszonhárom templomtornyában megkondították a lélekharangot. Mára elcsendesültek ezek a harangok és elmaradtak a látogatók is. Néhány koszorúzó csoporton kívül mások nem jelentek meg, pedig a meghívók beterítették az egész várost, amely Gárdonyinak köszönheti elsősorban, hogy millió számra látogatnak el a városba a világ minden tájáról, hiszen az Egri csillagok hősi várvédőinek helyszínét egy életben legalább egyszer látni kívánják. Gárdonyi egykor így fogalmazott: lent nagyhangú zsivaj támad, de lélekben szegény az a tömeg. Nagy zsivaj áradt ma is fentről, de elmaradtak azok is, akik nevét bitorolják: színház, iskola és a többi. Nem jelent meg egyetlen képviselő, kultúrmunkás és tanár sem. Gárdonyi ma halk halott. Sajnálatos tény ez. A Bródy Könyvtárban a késő délutánban folytatódott a rendezvény egy Gárdonyi konferenciával. De az is vérszegényre sikeredett és még a deheroizáló gyakorlat is megmutatta magát. (Dr. Bartók Béla előadásában). Sajnos, nem csak Ady, meg a többi költő óriás, de Gárdonyi is halk halott ma. Ébresztésül a Bibi című regényéből néhány szép gondolatot küldök!  

Gárdonyi-est Egerben, a Városi Könyvtárban – A kép forrása: tveger.hu

Hajósok vagyunk. Utazunk ismeretlen kikötő felé. A tenger néha csendes, néha viharos. A kikötőre nézünk mégis bizalommal. Hiszen a tengeren Isten gyújtotta meg a világítótoronynak messze suhanó fényét. – Más az órányi boldogság és más az életen átvonuló. Nem az elröppenő boldogságot kell keresnünk, hanem a fundamentálist. – Ez pedig az Istenben van. (Forrás: Szíki Károly színművész, a Kisgazda Polgári Egyesület Egri Szervezetének az elnöke)