Hajóbaleset a Dunán – Még tart a mentés/Mindenre kiterjedő vizsgálatra van szükség

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Több fázisban hozzák fel a hajóroncsot 

Több fázisból álló művelettel emelik majd ki a Dunából a turistahajónak a roncsait – mondta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője csütörtökön az M1-nek.

Gál Kristóf hozzátette, jelenleg

a kiemeléshez szükséges előmunkálatokat végzik.

Kitért arra is, az alsó rakpartokon a mentési munkálatokkal kezdődően bevezetett fogalomkorlátozást feloldották, de időszakosan korlátozásokra kell majd számítani.

Az elsüllyedt hajó, a Hableány tulajdonosa, az Európa Cégcsoport és a Panorama Deck Kft. szóvivője, Tóth Mihály közölte, cégük is részt vesz abban a válságstábban, amelyet a baleset után állítottak fel.

Elkezdődött a hajóroncs felderítése, a helyét három bójával jelölték ki a Margit hídnál. A Duna nemsokára tetőzik, így körülbelül

3-4 méter mélyen

helyezkedik el a 27 méter hosszú, Hableány nevű hajó roncsa.

A mentőszolgálat megerősítette a hírt, amely szerint 16 embert keresnek továbbra is, hét ember megsérült, heten pedig életüket vesztették, több embert nem sikerült újraéleszteni a rakparton. Két holttestet a Rákóczi hídnál, egyet pedig az M0-s déli szakaszánál találtak meg. Hivatalos információt 10 órára ígértek – közölte korábban az M1 helyszíni tudósítója.

 

Budapestre jön a dél-koreai külügyminiszter 

Még csütörtökön Budapestre utazik Kang Kjung Vha dél-koreai külügyminiszter a szerda esti dunai hajószerencsétlenség miatt – jelentette be csütörtökön Kim In Csol, a szöuli külügyminisztérium szóvivője.

Kang miniszter a baleset helyszínére utazik, hogy személyesen irányítsa munkatársaink munkáját – tudatta Kim, aláhúzva, hogy

szorosan együttműködnek a magyar hatóságokkal,

és mindent megtesznek, hogy gyorsan és hatékonyan kezeljék a kialakult helyzetet.

A mentést már a főváros alatti folyószakaszra koncentrálják 

Három fővárosi kórházba vitték a szerda esti, Budapesten történt dunai hajóbaleset sérültjeit –mondta az Országos Mentőszolgálat szóvivője az M1-nek. Az erős sodrás miatt már a főváros alatti folyószakaszra koncentrálnak a mentésben részt vevők.

Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője közölte, a baleset hét sérültjét

stabil állapotban

vitték kórházba – tudomása szerint a Honvédkórházba, a Szent Imre kórházba és a Merényi Gusztáv kórházba –, annak köszönhetően, hogy hamar partra kerültek. A sérültek átfagytak a hideg vízben, de nagyobb traumás sérülést nem találtak rajtuk – tette hozzá.

A Duna vize most hideg – 10-15 fokos –, s az áradás miatt nagyon erős a sodrása – mondta a szóvivő, hozzátéve, aki ilyenkor vízbe kerül, az pillanatok alatt kihűlhet. A helyszínen van egy mentőhajó, amiről azt vizsgálják, hogy miként lehetne kiemelni a Hableány nevű sétahajó roncsát.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Nagy erőkkel folyik a mentés,

amelybe a rendőrök és a tűzoltók mellett a katonák is bekapcsolódtak, a Duna teljes magyarországi szakaszán.

Maga alá gyűrte a kisebb hajót

A Hableány elnevezésű turistahajó feltehetően egy nagyméretű luxushajóval ütközött a szakadó esőben, amely maga alá gyűrte a kisebb hajót. A turistahajó gyorsan elsüllyedt. Roncsát a Margit híd pilléréhez közel, a Duna mélyén találták meg.

A mentőszolgálat több embert megkísérelt újraéleszteni, de hét esetben nem jártak sikerrel. A mentést nehezíti az időjárás, a sötétség, a víz alacsony hőmérséklete, továbbá az, hogy a Duna árad és a folyónak erős a sodrása.

Elhúzódó folyamat lesz a keresés

Kolozsi Péter, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője azt mondta, a keresés elhúzódó folyamat lesz. A helyszínen tartózkodik Pintér Sándor belügyminiszter és Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár is.

Horváth Ildikó a magyar kormány nevében részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. Egyúttal megköszönte a mentésben részt vevők munkáját. Az áldozatok azonosítását a Koreai Köztársaság budapesti nagykövetségének munkatársai segítik.

Zacher Gábor toxikológus az M1 csatornának nyilatkozva arról beszélt, hogy

a kihűlés komoly fenyegetést jelent,

és a sérülések mellett a sokkhatásnak is kiszámíthatatlanok lehetnek a következményei.

Erőteljesen árad a Duna a fővárosban

A Hableány tulajdonosa, az Európa Cégcsoport és a Panorama Deck Kft. szóvivője, Tóth Mihály azt mondta, rutinszerű hajós városnézés közben történt a baleset. Közölte azt is, hogy a hajót folyamatosan szervizelték, műszaki hibáról nem tudnak.

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője arra hívta fel a figyelmet, hogy erőteljesen árad a Duna a fővárosban, a budapesti szakaszon is folyamatosan nő a vízszint.

Jelenleg 5 méter körüli a vízállás, a Duna 10-15 fokos lehetett, amikor a baleset történt.

A dél-koreai elnök kormányszintű operatív csoport megalakítását rendelte el 

A külügyminiszterrel az élén, kormányszintű operatív csoport megalakítását rendelte el csütörtökön a dél-koreai elnök az ország turistáit ért magyarországi vízi balesettel kapcsolatban. Mun Dzse In egyben utasította kormányát, hogy

a magyar hatóságokkal együttműködve

tegyen meg minden lehetséges intézkedést azoknak a dél-koreai turistáknak a megsegítésére, akik hajóbalesetet szenvedtek Budapesten.

A Yonhap hírügynökség jelentése szerint Mun tájékoztatást kapott a történtekről Csung Jui Jongtól, a dél-koreai elnök nemzetbiztonsági hivatal vezetőjétől.

A szöuli kormány azt is tervezi, hogy a lehető leghamarabb 18 tisztviselőből álló csoportot küld Magyarországra.

Forrás: hirado.hu

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Emberi hiba okozhatta a dunai hajóbalesetet

A legutóbb 75 évvel ezelőtt volt olyan súlyos hajós baleset Magyarországon, mint amilyen szerda este történt a Margit híd közelében – mondta Horváth Imre, a Magyar Hajózási Országos Szövetség főtitkára csütörtök reggel az MTI-nek. A baleset körülményei alapján egyértelműnek tartja, hogy emberi hiba állhatott a háttérben.

A Hableány nevű hajó csütörtök este 9 és negyed 10 között ütközött egy nagyobb hajóval, a baleset után elsüllyedt. Roncsait a Margit híd lábánál találták meg. A fedélzetén 35, főleg távol-keleti turista utazott továbbá a kéttagú legénység. Tizennégy ember épségben van, egyet újra kellett éleszteni a balesetet követően. Hetet kórházba kellett szállítani könnyebb sérülésekkel, őket három különböző budapesti kórházba vitték. Jelenleg 21 embert keresnek még. Hét ember holttestét már megtalálták.

Horváth Imre, a Magyar Hajózási Országos Szövetség főtitkára elmondta, 75 évvel ezelőtt a Balatonon borult fel egy hajó, s akkor is többen meghaltak. Ugyanakkor a mostanihoz hasonló, de csak sérüléssel járó baleset már történt pontosan ugyanott, mint szerdán: egy sétahajó és egy szállodahajó ütközött össze másfél évvel ezelőtt.

Bár még hivatalosan nem tudni, mi vezetett a baleset bekövetkezéséhez, a szakember úgy véli, egyértelműen emberi hiba állhatott a szerda esti baleset hátterében, hiszen ezek a hajók fel vannak szerelve műholdas helymeghatározóval, így négy méteres pontossággal meg tudják határozni a saját és a többi hajó helyzetét, illetve mozgását.

Mivel szerda este nem voltak annyira rossz látási viszonyok, akár szemmel is követni lehetett volna a másik hajó mozgását – tette hozzá.

A baleset körülményeiről Horváth Imre azt közölte, komoly sérülést szenvedhetett a kishajó, mivel nagyon gyorsan süllyedt el, feltehetően nagy sebességgel ment neki a szállódahajó.

Egy akkora vízi jármű, mint a szállodahajó 12-15 kilométer per órával tud menni, és mintegy 1000 tonnát nyom – tette hozzá.

A baleset körülményeit minden részletre kiterjedően tisztázni tudják majd – mondta Horváth Imre -, hiszen a hajók mozgását egy “külső feketedoboz” rögzíti. Ez azt jelenti, hogy a közlekedési adatokat folyamatosan rávetítik egy térképre, de rögzítik a rádióforgalmat is, s így követnek minden hajót.

A főtitkár hangsúlyozta, a magyarországi előírások szigorúan szabályozzák a hajóforgalmat, de a fővárosi szakasz még éjszaka is nagyon telített, átlagosan mintegy 70 hajó közlekedik ilyenkor is. Ugyanakkor a hajózás biztonságosnak mondható, hiszen csak ritkán vannak balesetek, s olyan súlyosak, mint a szerda esti, még ritkábban.

A mentésben több mint kétszázan vettek részt eddig. De a munkálatokat az árvízhez közeli helyzet és a rossz időjárási körülmények is nehezítik.

Forrás: napi.hu, Szabó Dániel