Hagyományos nemzetközi és országos lovas-tusa Nagykanizsán

Ifjú lovas Nagykanizsán a military versenyen. - A kép forrása: Kanizsa Lovas Klub

A nemzetközi és országos Military Lovas-tusa Minősítő Verseny a festői szépségű Csónakázó-tó partján 21. alaklommal került megrendezésre.

 

A sportesemény megrendezésében a korábbi évekhez hasonlóan részt vállalt Nagykanizsa megyei jogú város Polgármesteri Hivatala, mert ez az esemény kiemelkedő a kistérség sport- és kulturális életében. Az esemény szervezőinek jelmondata: „Ha lovak, akkor huszárok, ha huszárok, akkor hagyomány, érték, közösség és család”. – E gondolatok jegyében kerül sor július 6-án, 7-én és 8-án a 21. Nagykanizsai Military versenyre. A verseny mellett hangsúlyt kapnak a Kishuszár hagyományok, mert már az óvodás korban érdemes ezeket az értékeket a gyerekeknek átadni, hogy ebben a szellemben váljanak felnőtté, ahogyan az egykori magyar huszárköszöntés is mondja: „Erőt! Tisztességet!”

 

Cseresnyés Péter az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára, Zala megye 3-as számú országgyűlési egyéni választó kerületének az országgyűlési képviselője: a ló az ember után a legdicsőbb teremtés. A lovászat, a lótenyésztés és a huszárhagyományok őrzése a legnemesebb foglalkozás. A lovakról történő gondoskodás, a lovak tisztántartása, etetése, almozása a legjobb foglalatosság. A lovas életforma felelősségvállalásra tanít. A mi civilizációnk és kultúránk a lovagláshoz, a lótartáshoz, köthető szabad szellemünkből, a természet vadságának a megszelídítésével és erőinek hasznos kiaknázásával született meg. A lovaglás így akár a mi történelmünk jelképe is lehet, ahogy ezt Széchenyi István is hangsúlyozta a „Lovakrul” írt közgazdasági munkájában az 1828-as esztendő februárjában. A lovak nemessége a mindennapok világára is nagy hatással van. Nagykanizsa és térsége mélyen kötődik ehhez a magyar tradícióhoz, köszönhetően a Kanizsa Lovas Klub munkájának és a 21. esztendeje megrendezésre kerülő Nagykanizsai Military Versenynek. (A képen Cseresnyés Péter. – A kép forrása: cseresnyespeter.hu)

 

Dobri Lajos, a Nagykanizsai Lovas Klub és a Kisgazda Polgári Egyesület Zala Megyei Szervezetének az elnöke: az idén megrendezésre kerülő 21. Nagykanizsai Military hazánk legrangosabb lovast-tusa versenye. Mérföldkő ez számunkra, hiszen egy egyedülálló bajnokság keretében az európai nemzetek lovas kiválóságait köszöntjük a városunkban. Nagy örömünkre szolgál, hogy e kiemelten fontos bajnokság alkalmából köszönthetjük a lovas versenyzőket és a kedves érdeklődőket itt, a Csónakázó-tó partján. A szervezők nevében sikerekben gazdag versenyt és nagyon kellemes időtöltést kívánunk minden kedves résztvevőnek. (A képen Dobri Lajos. – A kép forrása: kpe.hu)