Háború: az oroszok előrenyomultak, de rengeteg embert veszítenek

hirado.hu

– Az orosz erők Kupjanszk környékén támadva kedvezőbb állásokat foglaltak el, a többi frontszakaszon pedig visszaverték az ukrán támadásokat – jelentette be Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelentést ismertetve.

 A tábornok szerint a nyugati csoporthoz tartozó orosz erők rohamosztagai a kupjanszki taktikai irányban, a Harkiv megyei Vilsana és Persotravneve települések térségében az elmúlt három nap során a front 11 kilométeres szélességében több mint három kilométert nyomultak előre.

– Az ukrán vezérkar legfrissebb, hétfői összesítése szerint az orosz hadsereg Ukrajnában az elmúlt napban mintegy 540 főt veszített, ezzel teljes embervesztesége meghaladta a 250 ezret. Az ukrán erők vasárnap megsemmisítettek egyebek mellett hét harckocsit, 12 tüzérségi rendszert és 28 drónt.

– Az Ukrainszka Pravda hírportál helyi kormányzók beszámolóiból készített összefoglalójában arról adott hírt, hogy a délkeleti országrészben fekvő Zaporizzsja megyét változatlanul hevesen támadja az orosz hadsereg, az elmúlt napban 24 településre 69-szer nyitottak tüzet. A Donyec-medencében lévő luhanszki régióban pedig földig rombolták a novoljubivkai hidat. Áldozatokról nem érkezett jelentés.

– Az Egyesült Államok több hadihajót és egy megfigyelő repülőt vezényelt Alaszka partjaihoz, ahol az elmúlt napokban az orosz és a kínai haditengerészet közös hadgyakorlatot tartott – közölte az amerikai haderő. 

– Az ukrán biztonsági szolgálat közölte, hogy meghiúsított egy Volodimir Zelenszkij elnök elleni merényletet, miután letartóztattak egy nőt, akit azzal gyanúsítottak, hogy információkat gyűjtött az elnök hollétéről.

– Két orosz rakétacsapás öt embert megölt és 31-et megsebesített, amikor lakóépületeket ért támadás a kelet-ukrajnai Pokrovszk városában.

– Ukrajna hétfőn azt mondta, hogy „nagyon elégedett” a hétvégén a Szaúd-Arábiában tartott békerendezésről szóló csúcstalálkozóval. Oroszországot nem hívták meg. A találkozón mintegy 40 ország, köztük Kína, India, az Egyesült Államok és Ukrajna képviselői vettek részt.

– Kína külügyminisztere hétfőn telefonon beszélt orosz kollégájával, Szergej Lavrovval. Az ukrajnai háborúval kapcsolatban közölte, hogy Kína független és pártatlan álláspontot fog képviselni, aktívan előmozdítja a béketárgyalásokat, és arra törekszik, hogy politikai megoldást találjon a háborúra.

– Lefoglaltatta a moszkvai választottbíróság az Otkrityije Bank keresete alapján a Goldman Sachs Group és a Goldman Sachs III SICAV alap több oroszországi kinnlevőségét – közölte hétfőn a Kommerszant című gazdasági lap.

– Nyolcévi szabadságvesztésre ítélte távollétében egy moszkvai kerületi bíróság Dmitrij Gluhovszkij írót, az orosz fegyveres erők lejáratása címén.

– Az ukrán főparancsnok „stabilnak” nevezte az ukrán erők védekezését. Szavai szerint az offenzívában az ukrán katonák kezében van a kezdeményezés, az oroszok pedig aktív támadásokkal próbálják elűzni az ukrán erőket a front egyes területeiről.

„Az ellenség számos irányban aktív támadási műveleteket hajt végre, de nem jár sikerrel” – szögezte le. Hozzátette, hogy a heves harcok folytatódnak, az ukrán csapatok lépésről lépésre folytatják az előrenyomulást. „A kezdeményezés a mi oldalunkon van” – hangoztatta Zaluzsnij.

– A növekvő migrációs nyomás miatt újabb, ezerfős katonai kontingens vezénylését kérte a Fehéroroszországgal közös határ védelmére hétfőn Tomasz Praga, a lengyel határőrség főparancsnoka.

– Határozott tiltakozását fejezte ki Japán moszkvai nagykövetségének hétfőn az orosz külügyminisztérium „Oroszország belügyeibe való beavatkozás” miatt, miután Tokió helyszínt biztosított a Poszt-Oroszország Szabad Népeinek Fóruma elnevezésű szervezet tanácskozásának.

Forrás: novekedes.hu, MTI

https://novekedes.hu/hirek/haboru-az-oroszok-elorenyomultak-de-rengeteg-embert-veszitenek