Háború: az oroszok átverték a világot?

Fotó MTI, AP, Vadim Ghirda

Ez történt az ukrán háború 327-dik napján:

– Az orosz védelmi minisztérium a múlt héten ugyan bejelentette a Donyeck megyei Szoledar bevételét, ám Kijev ezt cáfolta. Az ukrán vezérkar szerint az orosz csapatok komoly veszteségeket szenvedtek a Bahmuttól mintegy 15 kilométerre fekvő városnál. „Az ukrán erők továbbra is védik a Donyeck megyei Szoledart és környékét” – jelentette ki Szerhij Cserevatij, a keleti országrészben harcoló ukrán alakulatok szóvivője hétfőn a 24-es ukrán tévécsatorna műsorában.

– Több mint hétezer civil halt meg Ukrajnában azóta, hogy Oroszország tavaly februárban elindította az invázióját – közölte hétfőn az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának Hivatala.

– Oroszország és Fehéroroszország közös légierő-gyakorlatba kezdett. Sok nyugati elemző attól tart: Moszkva fel fogja használni a szövetségesét egy új szárazföldi offenzíva indítására.

– Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője kijelentette, hogy az orosz hadseregnek kevesebb mint száz Iszkander rakétája maradt, ezért az oroszok egyre gyakrabban használják az Sz-300-as és az Sz-400-as rakétákat ukrajnai földi célpontok megsemmisítésére.

– Hadifoglyok, köztük elsősorban a sebesültek Oroszország és Ukrajna közötti cseréjéről, valamint a törökországi gázközpont kialakításáról tárgyalt telefonon más témák mellett Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök – közölte hétfőn a Kreml sajtószolgálata.

– Égni fognak a Nagy-Britannia által leszállítani tervezett Challenger 2 harckocsik is, a „különleges hadművelet” el fogja érni az összes célját – jelentette ki hétfőn Moszkvában Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője.

– Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy az orosz erők folytatták előrenyomulásukat Donyeck felé, ahol több mint ötven ukrán katonát megöltek, és egy páncélozott személyszállítót és nyolc járművet megsemmisítettek. 

– Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 372 repülőgépet, 200 helikoptert, 2885 drónt, 401 légvédelmi rakétarendszert, 7537 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 983 sorozatvetőt, 3841 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 8066 speciális katonai járművet veszítettek.

– Elítélte az orosz légierő szombati támadásait az ukrán városok ellen az Európai Unió külügyi szóvivője.

– A hétvégén újabb orosz rakéták csapódtak be ukrán városokban, köztük Dnyipro egyik lakóépületébe. Oroszország továbbra is embertelen arcát mutatja és brutális rakétaterrort alkalmaz – mondta Peter Stano, az Európai Unió külügyi szóvivője az Európai Bizottság brüsszeli sajtótájékoztatóján.

– Nemcsak Ukrajna, hanem egész Európa sorsa is eldől Oroszország Ukrajna elleni háborújában, ezért a német kormánynak minden lehetséges módon, így páncélozott szállító harcjárművekkel is támogatnia kell a szabadságért küzdő országot – jelentette ki a lengyel kormányfő hétfőn Berlinben.

– Az ukrajnai helyzet rendezéséhez el kell ismerni minden fél, benne Oroszország érdekeit, Ukrajnában pedig a Nyugattól független politikai mozgalmat kell indítani – írta az Izvesztyija című orosz lap hétfői számában Viktor Medvedcsuk ukrán ellenzéki politikus, akit megfosztottak ukrán állampolgárságától.

Forrás: novekedes.hu, MTI

https://novekedes.hu/hirek/haboru-az-oroszok-atvertek-a-vilagot