Ha itthon nem megy, megpróbálják Brüsszelben

Fotó: tankonyvtar.hu

A legutóbbi, várban megtartott monstre mintegy 15 fős tüntetés után, a hazai választók helyett a brüsszeli szavazókat célozták meg. (kpe)

Sargentini: Az európai politikusok tudják, hogy Magyarországon rossz irányba haladnak a dolgok / Fidesz:

Soros rendelte ki Sargentinit Brüsszelbe a magyar kormány ellen tüntetni

Brüsszelben tegnap az Ujhelyi István-féle Radikális Európai Demokraták (RED) szervezésében tüntetést tartottak az Orbán-kormány ellen. Az eseményen felszólalt Judith Sargentini holland zöldpárti EP-képviselő is. Hangsúlyozta: a kormány bírálata fontos, az ellenőrzést és az egyensúlyokat biztosító szabad média pedig nélkülözhetetlen a demokráciában. Sargentini kiemelte, minden alkalommal megdöbben, amikor egy európai miniszterelnök összekeveri az országot a pártjával, az embereket a kormányával. A holland politikus elmondta, szereti a magyarokat, ezért szolidarít velük, valamint biztosította a magyarországi tüntetőket a támogatásáról. Judith Sargentini szerint az európai politikusok tudják, hogy rossz irányba haladnak a dolgok Magyarországon, és tudja, hogy az EU-ban sok miniszterelnök kifejezetten kellemetlennek tartja Orbán Viktorral egy asztalhoz ülni.

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője beszédében kiemelte, magyarnak lenni ugyanolyan fontos, mint európainak maradni, a hazafiság ugyanis nincs ellentétben az európaisággal. Molnár Csaba, a DK EP-képviselője felszólalásában aláhúzta, véleménye szerint Orbán Viktor egész rendszere megy szembe az Európai Unió és az Európai Néppárt értékeivel. Kijelentette, egy velejéig romlott, hazug, korrupt rendszer van Magyarországon, és Manfred Weber, az Európai Parlament (EP) néppárti frakciójának vezetője ezt a rendszert védelmezi akkor, amikor nem fogadják meg az Európai Bizottság elnökének tanácsát és nem zárják ki soraikból a Fideszt – jelentette ki. Jávor Benedeknek, a Párbeszéd EPképviselőjének beszédét kollégája, Papp Roland olvasta fel, aki hangsúlyozta, közmunkások és túlhajszolt állami dolgozók országa épül, „ez Orbán Magyarországa”. Ezt kell megakadályozni, ha „értelmes jövőt akarunk Magyarországnak. Kendernay János, az LMP képviselője beszédében kijelentette, az Orbán-rendszer nem az emberek érdekeit szolgálja, hanem a tőke világát. Németh Balázs, a Momentum képviselője felszólalásában hangoztatott véleménye szerint a magyar kormány „nem Brüsszelt, hanem Európát akarja megállítani, sőt szétverni”.

„Összenőtt, ami összetartozik, kibújt a szög a zsákból” – kommentálta Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkára a Judith Sargentini nevével fémjelzett brüsszeli tüntetést. Kifejtette: szerinte nem véletlen, hogy a holland zöldpárti képviselő részt vesz a megmozduláson, amelynek oka az, hogy Magyarország továbbra is határozottan ellenzi a bevándorlást. A Radikális Európai Demokraták (RED) „Stop Orbán” címmel tartott keddi tüntetése Brüsszelben nem a magyar Munka törvénykönyvének módosításáról, nem a magyar igazságügyi rendszerről, nem a jogállamiságról és nem is a demokráciáról szól, hanem a Soros-hálózat műve – hangsúlyozta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár az abouthungary.hu oldalon írt bejegyzésében. Közölte: a tüntetés – melyet bohóckodásnak minősített – a nemzetközi baloldal összehangolt kétségbeesett törekvése arra, hogy saját választási esélyeiket növeljék, és besározzanak egy népszerű, demokratikusan megválasztott kormányt.

A Fidesz szerint a brüsszeli tüntetés nem más, mint Soros György európai parlamenti (EP-) választási kampányának a része – közölte keddi sajtótájékoztatóján Hidvéghi Balázs, a kormánypárt kommunikációs igazgatója. „Soros közvetlenül diktálja a tempót, mindent megmozgat, hogy hazánkat támadja, és már Sargentinit is kirendelte, hogy a magyar ellenzékkel együtt gyalázzák Magyarországot Brüsszelben” – fogalmazott a kormánypárti politikus.

„Van önkritikája. Nem meri Magyarországra betenni a lábát, és ezért rendezik ezt a kis fesztivált Brüsszelben” – jegyezte meg Morvai Krisztina EP-képviselő tegnap az Echo TV Jó reggelt! című műsorában annak kapcsán, hogy Judith Sargentini zöldpárti képviselő a belga fővárosban tüntetett a magyar ellenzékkel. 24.HU, HVG.HU, MTI