Ha az életfeltételek biztosítottak, az emberek nem hagyják el a hazájukat

A kép forrása: africafundacion.org

Gondolná, hogy Ugandában támogatja a halászatot Magyarország?

Magyarország a környezet- és természetvédelemnek azokat a formáit támogatja, amelyek egyben szolgálják az emberek biztonságosabb, jobb ellátását. Meggyőződésünk, hogy az ugandai emberek létfeltételei biztosítottak, hozzánk hasonlóan ők is a hazájukban akarnak maradni.

Hazánk eddigi legnagyobb, 5,1 milliárd forint értékű külföldi fejlesztési programját valósítja meg Ugandában: víztisztító rendszerrel, halászati fejlesztéssel támogatja azt, hogy Uganda kezelni tudja a migrációs kihívásokat.

Szjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter – A kép forrása: promenad.hu

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Magyar Távirati Irodának Kampalából nyilatkozta, hogy Uganda a migráció szempontból kulcsfontosságú, mert a környező országokból származó mintegy másfél millió menekült él a területén, ami jelenleg Afrikában a legtöbb, a világon pedig a harmadik legtöbb. Az ország lakosainak létszáma pedig ettől függetlenül is folyamatosan nő. Így a szerepe meghatározó Kelet-Afrika stabilitása és békéje szempontjából – hívta fel a figyelmet a miniszter. Magyar támogatás Ugandának: 5,1 milliárd forint értékű külföldi fejlesztési programot hajt végre hazánk az afrikai országban – a víztisztításon kívül a halászatra költenek pénzt – képünk illusztráció Telepítünk egy bio metrikus személyazonosító rendszert, amelyben nyilván tudják tartani az ide érkező menekülteket. Ezenkívül végrehajtunk itt egy olyan mezőgazdasági fejlesztést – alapvetően a halászat területén -, amely hozzájárul a lakosok és a menekültek élelmezési gondjainak megoldásához. – Szijjártó Péter: felebaráti segítség a keresztény országnak. A miniszter az okokról is beszélt: mivel Uganda keresztény ország, és sokat tett a környező országok keresztény közösségeiért, befogadta az üldözött tagjaikat, Magyarország nagyra becsüli ezt, és fontos szempont volt annak eldöntésében, hogy hol indítsunk ilyen jelentős fejlesztési programot. Megállapodás született arról is, hogy Magyarország 20 ösztöndíjas helyet biztosít ugandai hallgatóknak felsőoktatási intézményeiben, így ők végzettségük birtokában üzemeltetni tudják majd a hazájukban kiépített mezőgazdasági, vízgazdálkodási és biztonsági infrastruktúrát. Ezen kívül az élelmiszeriparban folytatódik az egyetemek közötti együttműködés, amiben Magyarország részéről a gödöllői Szent István Egyetem vesz részt. – A németekkel is együttműködünk Ugandában: Szijjártó Péter beszámolt arról is, hogy májustól Ugandában elkezdődik egy német-magyar közös vízgazdálkodási fejlesztési program is a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium és a német fejlesztési minisztérium együttműködésében. Ehhez Magyarország 300 millió forinttal járul hozzá. Szijjártó Péter szerint, ha Európa segíti a migráció szempontjából kulcsfontosságú országok fejlesztését, stabilitásának megteremtését, akkor ők meg tudják tartani népességüket, az emberek nem indulnak el Európa irányába. (Forrás: magro.hu)