Gyopáros Alpár: Megjelent a falusi csokra vonatkozó kormányrendelet/Novák Katalin: Július elsejétől indul a családvédelmi akcióterv

Fotó: Shutterstock

A KPE a megjelent jogszabály részletes értelmezését és magyarázatát szakértője útján közli. (KPE)

Megjelent a falusi csok részleteit tartalmazó kormányrendelet a Magyar Közlönyben – közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos hétfői sajtótájékoztatóján. Gyopáros Alpár kifejtette: a „falusi CSOK” a Magyar falu program része, célja, hogy többlettámogatást kínáljon azoknak a fiataloknak, akik faluban akarnak családot alapítani, otthont teremteni. A most megjelent részletszabályozás az általános CSOK-rendeletet egészíti ki, július 1-jétől hatályos, egyelőre három évre szól, de folyamatosan ellenőrzik a falusi csok hatásait, és legkésőbb három év múlva döntenek arról, folytatódjon-e a rendszer, bővüljön-e a települési kör – tudatta Gyopáros Alpár, hozzáfűzve: úgy számolnak, hogy a falusi csok éves költségvetési hatása több tízmilliárd, de akár százmilliárd forintos nagyságrendű is lehet. (Forrás: MTI)

Július elsején lép hatályba a hétpontos családvédelmi akcióterv négy eleme – hívta fel a figyelmet az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára hétfőn. Novák Katalin közölte: a kormány tájékoztató kampányt indít e lehetőségek megismertetésére: a babaváró támogatást, a családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) kapcsolódó kedvezményes hitelt, a jelzáloghitelek egy részének elengedését és a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását kisfilmeken és plakátokon is bemutatják.

Fotó ECHO, A nemzet hangja

Az államtitkár arra a felvetésre, hogy a brüsszeli kritikák miatt esetleg mégsem indul el a babaváró támogatás, azt válaszolta, ez nem fordulhat elő, de szeretnék megkapni az Európai Bizottság előzetes támogató véleményét is, amelyről február óta leveleznek a testülettel. Előfordult már, hogy Brüsszel kifogásokat emelt a családtámogatások ellen, ezt szeretnék elkerülni, ezért kérik az előzetes támogatást, de egyelőre nem kapták meg. Ha Brüsszel nem adná meg a támogatást, akkor előfordulhat, hogy a „tervezettnél kedvezőtlenebb formában” tudna elindulni a támogatás – tudatta Novák Katalin. (Forrás: MTI)