Gyomaendrődön debütált a Magyar Pavilon – Dubai Világkiállítás

Fotó: Lehoczky Péter

Két hónapig tartott annak a pavilonnak a felállítása, amely a jövő októberben nyíló Dubai világkiállításon a hazai standoknak ad majd otthont. A több száz elemből és mintegy 300 köbméter fából álló építményt első ízben Gyomaendrődön állították fel.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a Magyar Pavilon szerkezetének elemeit három ütemben, a világ egyik legnagyobb teherszállító repülőgépével szállítják ki a jövő évi világkiállítás helyszínére. A pavilon próbafelállításáért a Szegép-Bau Kft. volt a felelős, a társaság alvállalkozójának, a gyomaendrődi Gyefa Kft.-nek telephelyén ez év május elsején kezdődtek meg a munkálatok. A födém és néhány fapanel kivételével július elejére már minden a helyén volt.

– A kész faelemek Ausztriából érkeztek.Társaságunk négy szakembere vett részt a munkálatokban, rajtuk kívül még mintegy 15-20 fő dolgozott az elemek felületi kezelésén és összeszerelésén. A 40×50 méteres alapterület biztosítása mellett a faépítmény gigantikus méretéből adódóan két darura is szükség volt az összeállításhoz, melyeket egy nagyszénási cég biztosított – tudtuk meg Balog Károlytól a Gyefa Kft. ügyvezető igazgatójától.

A repülőtérig mintegy 8-10 kamion szigorúan ellenőrzött feltételek mellett szállítja az elemeket. A kutyás biztonsági szolgálat minden egyes, a raktérbe felpakolt darabot megvizsgál, melynek útját szintén kutyás biztonságiak követnek, filmre véve a szállítást is, nehogy robbanó- vagy akár kábítószer keveredjen a rakományba.

Forrás: beol.hu, Balázs Anett

A Gyomaendrődi Polgári Kisgazdák örömmel támogatnak minden olyan kezdeményezést, ami szeretett városuk ismertségét, felemelkedését szolgálhatja. (kpe)