Gyógyszert is vehetünk a falusi kisboltokban

Fotó Mészáros János

Vény nélkül kapható gyógyszereket is forgalmazhatnak ezentúl a maximum kétezer fős településen működő kisboltok. Ehhez a Magyar Falu Program egyik, a községek kisboltjainak működését segítő pályázata nyújthat segítséget.

Egy nemrég megjelent kormányrendelet szerint összesen negyvenötmilliárd forintot különítettek el a kétezer főnél kisebb lélekszámú településeken működő üzletek megmentésére. Az elnyert forrás ingatlanfejlesztésre, eszközbeszerzésre, ingatlanvásárlásra vagy bértámogatásra fordítható. Az összeg felhasználható arra is, hogy a boltosok megfelelő körülményeket alakítsanak ki a vény nélkül kapható gyógyszerek árusításához.

Lekrinczki István Tiszatenyőn működteti vegyesboltját, még tájékozódik a gyógyszerek árusításának lehetőségéről
Fotó: Mészáros János

– Rengeteg árucikkünk van, alig férünk el – mutatja 1992 óta működő tiszatenyői vegyesboltjában Lekrinczki István. A kis üzlet forgalma jelentős, előfordul, hogy százan is vásárolnak egy nap. Mint mondja, a legnépszerűbb portéka mostanában a kisállateledel.

A vasárnap kivételével minden nap nyitva tartó kisboltban négy alkalmazott váltja egymást. A tulajdonos azt tervezi, bővíti a boltot, azt viszont egyelőre nem tudja, él-e a lehetőséggel, hogy vény nélkül kapható gyógyszereket áruljon.

– Szeretnék még tájékozódni a részletekről, sok függ attól is, hogy sikerül-e a bolt bővítése – mondta.

Egy másik, Kengyel-Bagimajorban működő vegyesbolt tulajdonosa viszont már hallott a lehetőségről.

– Számomra akkor érné meg vény nélkül kapható gyógyszereket árulni, ha nem közvetlenül a környező patikákból kellene megvennem. Ebben az esetben ugyanis semmi hasznom nincs rajta, és csak a kiszolgálást lassítaná le. Hiszen azt is el kellene magyaráznom, hogy mire való, hogyan kell használni a készítményt. Ehhez plusz alkalmazottra lenne szükség. Abban az esetben viszont, ha mi is a nagykereskedésektől vehetnénk meg a gyógyszereket, mint a patikák, talán megérné árusítani – vélekedett Balogh Edit.

A rendelet szerint ugyanis az üzlettulajdonosok számára előírás, hogy a készítményeket kizárólag a legközelebb eső patikákból, vagy egy legfeljebb harminc kilométer távolságra működő gyógyszertárból szerezhetik be.

Ennek oka, hogy ne csökkenjen a kistelepülésen működő patikák forgalma.

Azt egyelőre nem tudni, a gyógyszertárak és a boltosok között milyen megállapodás születik majd, a gyógyszerészi kamara nemrég kezdeményezett egyeztetést ebben a kérdésben.

Egy zárható szekrényt is biztosítaniuk kell az üzleteknek

A kormányrendelet szerint a kétezer fő alatti településeken üzemelő kisboltokban többnyire láz- és fájdalomcsillapítókat, vitaminokat, gyógyászati segédeszközöket, sebkezeléshez használható eszközöket, emésztést elősegítő termékeket lehet majd árusítani. Ezek jelenleg benzinkutakon vagy drogériákban is kaphatóak, illetve gyógyszertárakban recept nélkül is kiadhatóak.

A vény nélkül kapható gyógyszerek árusításához a boltoknak az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől kell engedélyt kérniük, valamint egy zárható szekrényt kell biztosítaniuk a termékek tárolására.

Egyébként utóbbi beszerzésére is lehet pályázati forrást igényelni. A rendelet szerint a pályázat benyújtási határidejét április elsejéig teszik közzé.

Forrás: bama.hu, Molnár-Révész Erika