Gyermekeink egészségéért

hirado.hu

Önálló képviselői indítványként, Hollik István és Nacsa Lőrinc KDNP –és képviselők „ a gyermekek egészségének megőrzéséről” címmel törvényjavaslatot terjesztettek elő a fogyasztóvédelemről szóló törvény kiegészítésére.

Ennek lényege, hogy tilossá válik 18. életévét be nem töltött személy részére energiaitalt értékesíteni illetve kiszolgálni.

Az előírás megsértése esetén akár egy éves időtartamra is megtilthatják az alkohol tartalmú ital, az energiaital, a dohánytermék illetve a szexuális termék forgalmazását. Három éven belüli jogszabály- sértés esetén, akár az üzlet 30 napra történő bezárását is elrendelhetik.

Az indoklásban olvashatjuk, hogy az elmúlt években több száz olyan eset volt, amikor energiaital túlfogyasztása kapcsán a fiatalok orvosi ellátásra szorultak.

A tünetek jellemzően rosszullétben, szív- és érrendszeri panaszokban, hosszabb távon szív- máj és vese problémákban mutatkoznak meg. A vitaminok és ásványi anyagok kiürülése, az immunrendszer legyengülése akár halált is okozhat.

Mindezek indokolják, hogy az energiaital forgalmazása szabályainak megsértőire ugyanazok a szankciók vonatkoznak mint az alkohol tartalmú ital, a dohánytermék illetve a szexuális termék értékesítésére vonatkozó szabályok megszegőire.

Sajnos tudjuk, hogy az energiaitalok forgalmazását teljes mértékben nem lehet megtiltani, így első lépésként örömmel fogadjuk a törvénytervezetet és elfogadás esetén a Polgári Kisgazdák bíznak a szabályok szigorú betartatásában.

Dr. Bakos Zoltán  – Kékesi Márton

KPE szakértők