Guth Sándor, a Kisgazda Polgári Egyesület Jász–Nagykun–Szolnok Megyei Szervezetének társelnöke, korelnöke: Gond a nagykörűi cseresznye-termelés körül

Fotó Agraroldal.hu

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Agrárgazdasági Kamara és a Gazdakörök tudnak a problémáról, mert már tájékoztatást kaptak, és teljes mértékben a támogatásukról biztosították a nagykörűi cseresznye termelőket. Font Sándor, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának az elnöke tájékoztatást kapott.  25 évvel ezelőtt 200 forint volt a cseresznye kilogrammonként átvételi ára, és 2018 nyarán ugyancsak 200 forint volt, mint 25 évvel ezelőtt. Szervezett felvásárló egyáltalán nincs, hanem alkalmilag román állampolgárságú kereskedők vásárolják fel a gazdáktól a cseresznyét ezen a rendkívül nyomott áron. Amit eladnak kilogrammonként 1000 – 1400 forintért a Nagybani-piacon, de viszik Erdélybe is hatalmas nyereséggel. De még a 200 forintos árnál is válogatnak, csak a nagyszemű cseresznyét hajlandóak átvenni. Ilyen körülmények között a világhírű nagykörűi -germensdorfi cseresznye el fog tűnni? Ezért nagyon sokan elhanyagolják a gyümölcsöst, és attól lehet tartani, hogy tönkre fognak menni a cseresznye ültetvények Nagykörűben. Az értékesítés jobb megszervezésére lenne szükség.

Guth Sándor tisztelettel kéri az Agrárminisztériumtól, hogy a tárgyban illetékes állami szervek mielőbb adják meg a lehetséges segítséget a mostani helyzet javításához. (Forrás: Guth Sándor polgári kisgazda, megyei társelnök Nagykörű)

 

Természetesen a Kisgazda Polgári Egyesület ebben az ügyben is megadja a szükséges segítséget. (KPE)