Gulyás Gergely: Válságban előny az egységes egészségügyi rendszer

A kép forrása: egerhirek.hu

A Polgári Kisgazdák nem tudják elfogadni, hogy egyre élesebb különbség alakul ki a magánklinikák és a közfinanszírozott egészségügyi intézmények között. Különösen nehéz ezt elfogadni, mert a társadalmi, gazdasági különbségek jól láthatóan az egészségügyi ellátásban is jelen vannak. A magyar egészségügy arról volt nevezetes, hogy ellentétben számos nyugt-Európai országban kialakult ellátó rendszerekkel, mindenkor rendelkezésére állt a szegényebb néprétegeknek is.

Az állami ellátásnak kell meghatározónak maradnia egészségünk védelmében. (kpe)

A magyarországi egészségügyi rendszer egységessége különösen előnyös válsághelyzetben – fogalmazott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában. Kitért arra is, a kormány az elmúlt 9 évben sokkal nagyobb mértékben emelte a béreket az egészségügyben, mint más munkakörökben, ugyanakkor további emelésekre van szükség.

A különleges jogrend és a járványügyi készültség bevezetését ért ellenzéki kritika kapcsán azt mondta, az ellenzéknek két lehetőség között kellett választania: elnézést kér korábbi hazugságáért vagy megpróbál még nagyobbat hazudni. Rövid gondolkodás után az utóbbi mellett döntöttek – jelentette ki. Megjegyezte azt is, hogy miközben a magyar járványügyi védekezés az egyik legsikeresebbnek számít Európában, az itteni áldozatok közül majdnem minden tizedik a Pesti úti idősek otthonában hunyt el.

MTI