Gulyás Gergely: Ukrán légvédelmi rakéta csapódhatott lengyel területre

MTI/Szigetváry Zsolt

Kormányinfót tart Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a mai kormányülés után. Cikkünk frissül!

Február vége óta megszokhattuk, hogy a kormányülések mindig a háború kérdésével, az energiabiztonság, a szankciók kérdésével foglalkoznak. Ez ma különösen indokolt volt – kezdte a rendkívüli kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

https://ff55b7ae2cb3a49b0e34b9aec289024a.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html Közölte: tegnap késő délután kapott tájékoztatást a kormány a MOL-tól arról hogy leállt a barátság kőolajvezeték. Szerencsére nem maga a vezeték sérült, csak az áramellátó trafó, ami a vezeték működéséhez szükséges. Hála istennek, a leállás ideiglenes volt – hangsúlyozta a miniszter, leszögezve:

az ország kőolajellátása biztosított. Magyarországnak több hónapra elegendő kőolajtartaléka van

– jelentette ki. Gulyás Gergely kiemelte: az a jó hír, hogy ma két órakor – alacsonyabb nyomással ugyan – de újraindult a vezeték. Néhány órán vagy napon belül a vezeték eredeti kapacitása helyre fog állni – húzta alá.

Beszámolt arról is, hogy bár sokan orosz támadást vélelmeztek, az ukrán-lengyel határtól 6 kilométerre fekvő lengyelországi Przewodówban valószínűsíthetően egy ukrán légvédelmi rakéta csapódott be.

Emlékezetes, a Védelmi Tanács kedd esti tanácskozása után Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány tagjai a szerdai kormányülésen is részletesen értékelték az orosz-ukrán háború legújabb fejleményeit, azt követően, hogy Lengyelországban vélhetően rakétabecsapódás történt, és szintén rakétatámadás következtében leállt a Barátság olajvezeték.

Gulyás Gergely kijelentette: a NATO egységesen szolidaritásáról biztosította Lengyelországot. Úgy látjuk valamennyi tagállam elkötelezett e tekintetben.

Elmondta, a kormányülésen a rendes napirend keretében turisztikai kérdésekről volt szó, és a kormány elfogadott egy turisztikai akciótervet.

Kiemelte, hazánk számára nagyon fontos a turisztikából származó bevétel. A covid nehéz évei után azonban az idei évben még az energiaválsággal terhelten ellenére is jó eredményeket fogunk elérni e téren.

Az év eddigi részében összesen 13 millió vendég 33 millió vendégéjszakát töltött el, ez 34 százalékkal magasabb, mint a tavalyi érték – mutatott rá, megjegyezve, már a koronavírus-járvány előtti utolsó évhez képest is csak 8 százalékkal maradunk el.

A vendégéjszakák 26 százaléka köthető Budapesthez, 74 százaléka pedig vidékhez.

A külföldi turisták 7 millió éjszakát töltöttek el a magyar fővárosban és hatmilliót vidéki városokban.

A miniszter közölte: 2019-hez képest 42 százalékkal, tavalyhoz képest pedig 45 százalékkal emelkedett Magyarország turisztikai bevétele.

A most elfogadott turisztikai akcióterv pedig biztosítja, hogy ezek a számok lehetőség szerint fennmaradhassanak a téli hónapok során is.

Gulyás Gergely beszámolt arról, hogy a SZÉP kártya szabályainak módosításáról is döntött a kormány. Mint mondta,

a különböző füleket megszüntetik, és ezentúl ugyanazokra a célokra, de belső korlátok nélkül használhatják fel az emberek a SZÉP kártyákon összegyűlt pénzösszeget.

Gulyás Gergely bejelentette: a turizmusfejlesztési hozzájárulás befizetését felfüggesztik október 1. és 2023. márc 31. között, a már befizetett visszaigényelhető.

A netto árbevétel négy százaléka marad a szolgáltatóknál – közölte Gulyás Gergely. Hozzátette: az adatszolgáltatást is fél évvel eltoltjuk, a szálláshely-minősítés határidejét pedig egy évvel meghosszabbítjuk, és a turizmus ágazatban dolgozók számára 24 havi munkaidőkeret szabályozást vezetünk be.

Sajtókérdésre reagálva a miniszter úgy vélekedett: hamar meg lehetett állapítani, milyen rakéta lehetett az, ami Ukrajnában becsapódott, nem véletlen a gyors amerikai nyilatkozat.

Hosszú távon tudjuk biztosítani az ország energiaellátását

A Barátság kőolajvezeték esetleges kiesésével kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta: a jogi feltételeket teljes egészében megteremtették, ha az olaj csővezetéken keresztüli szállítása nem biztosított, tengeri úton Horvátországon keresztül is érkezhet olaj. Ez a kapacitás a jelenlegi nyolcvan százaléka, de jelentős tartalékaink is vannak, így nagyon hosszú távon tudjuk biztosítani az ország energiaellátását – jelentette ki a tárcavezető.

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta, hogy az elmúlt 10 évben is célkitűzése volt a kormánynak, hogy a haderő fejlesztést felgyorsítsa, ezért emeli és emelni is fogja a katonák bérét a kormány. Hozzátette: Az extraprofit adó egy része is a honvédelmi alapba kerül. Ennél nagyobb felgyorsításra nincs szükség a miniszter szerint.

Felelőtlen kijelentések előtt vizsgálatot kell folytatni 

Gulyás elmondta a szövetségesek részéről is az volt az álláspont, hogy először a vizsgálatot kell lefolytatni a felelőtlen kijelentések előtt, mivel az veszélyes helyzetet hozhat magával.

Az új rendszerben mindenki előbb tud  ellátáshoz jutni

Az ATV újságírójának az egészségügyi törvénymódosítással kapcsolatos kérdésére Gulyás Gergely elmondta, hogy az ügyeleti ellátásra vonatkozó kritikák inkább propagandának minősülnek. Kiemelte, hogy az új rendszerben mindenki előbb tud egészségügyi ellátáshoz jutni. Hozzátette: mindenki meggyőződhet, hogy ez az államnak többe kerül, ugyanakkor egy magasabb színvonalú ügyeleti ellátási rendszert tud létrehozni. Az is kiderült, hogy az új ügyeleti rend nem terjed ki Budapestre, mivel itt a legkisebbek a távolságok és a legjobb az ügyeleti ellátás.

A legutóbbi kormányinfón bejelentett árstopokról is szó esett, a miniszter elmondta, hogy nem tartanak attól, hogy ne lenne elegendő burgonya vagy tojás az ünnepekre az intézkedés miatt. A nagy bevásárlóláncok kijelentései ellenére nem diszkriminatív az intézkedés, mivel az minden áruházra vonatkozik.

A külügyminiszter és a honvédelmi miniszter is azonnal felvette a kapcsolatot a lengyelekkel

Az Index kérdésére elmondta, meg kell várni a vizsgálatok végét, hogy kiderüljön, szándékos volt-e a lengyelországi rakétabecsapódás. Megjegyezte: a magyar külügyminiszter és a honvédelmi miniszter is azonnal felvette a kapcsolatot a lengyelekkel az eset kapcsán.

A turisztikai akcióterv részleteit firtató kérdésre közölte: a turisztikai bevételek növeléséhez hozzájárul az, hogy a nettó árbevétel négy százalékát nem kell befizetniük az ágazat képviselőinek, valamint, hogy lehetővé teszik a SZÉP kártya generális felhasználását.

Sok olyan passzus került bele a törvényjavaslatba, amelyeknek az ötletgazdája éppen a kamara volt

Az egészségügyi reformja kapcsán a miniszter jelezte: a Belügyminisztérium tárgyalt a Magyar Orvosi Kamarával és sok olyan passzus került bele a parlament előtt fekvő törvényjavaslatba, amelyeknek az ötletgazdája éppen a kamara volt.

Jelenleg is készenléti helyzet van

Gulyás Gergely az arra vonatkozó kérdésre miszerint növelik-e a katonai jelenlétet az ukrán határ környékén, azt mondta: jelenleg is készenléti helyzet van, a katonák bármikor bevethetők, de erre egyenlőre nincs szükség.

Eddig összesen 984591 menekült érkezett Ukrajnából

Azzal kapcsolatban, hogy számítanak-e az Ukrajnából menekülők számának növekedésére, a miniszter megjegyezte: tegnap az ukrajnai áramellátás nyolcvan százaléka károsodott. Szentkirályi Alexandra közölte, eddig összesen 984591 menekült érkezett Ukrajnából.

A határ védelmére készen áll a katonaság

A Mediaworks kérdésére Gulyás Gergely elmondta, az ország rakétavédelmi képessége nem ér fel a világ vezető nagyhatalmainak rakétavédelmi képességével, de a határ védelmére készen áll a katonaság. Amióta tart a háború, folyamatosan el van rendelve a katonai készültség, ennek fokozata még tovább növelhető.

Durva külföldi befolyásszerzési szándék van a baloldali botrány mögött 

A baloldal tiltott, külföldi kampányfinanszírozásáról elmondta, Márki Zay Péter állítása szerint mindenről tudtak a baloldali pártok, de az ügyben még mindig folyik a vizsgálat. Hozzátette: a sajtóban megjelent hírek kellően súlyosak ahhoz, hogy komolyan vizsgálódjanak, pláne, hogy durva külföldi befolyásszerzési szándék is felsejlik az ügy mögött.

A 25 és 30 év közötti nők adómentességének esetleges bevezetése kapcsán hangsúlyozta, a kormány december elején lesz abban a helyzetben, hogy a jövő évi energiaár becslésének tudatában döntsön arról, milyen programokat tud vállalni. „Minden program csőre töltve készen áll” – jegyezte meg.

Forrás: hirado.hu