Gulyás Gergely: Továbbra sem tudunk koronavírusos megbetegedésről Magyarországon

Jelenleg Magyarországon koronavírusos megbetegedésről nem tud a kormány – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán sajtótájékoztatón, amelyen az operatív törzs a koronavírus miatt januárban elfogadott 28 pontos akcióterven túli új intézkedéseket jelentett be. A miniszter elmondta, a vírus európai terjedése miatt kicsi az esélye annak, hogy el tudjuk kerülni, hogy a koronavírus Magyarországot is érintse. Közölte, két határon kívüli magyar megbetegedésről tud a kormány, egy Bécsben élő nőről és a japán hajón tartózkodó férfiról. Gulyás Gergely hozzátette, azonnal tájékoztatják a sajtót, amennyiben a vírus miatt megbetegedett embert találnak Magyarországon. A Tenerifén karanténba helyezetteket illetően Gulyás Gergely emlékeztetett: egy hotel mintegy ezer vendégét helyezték karanténba, közöttük öt magyar állampolgár van, ők a legutolsó információk szerint jól vannak. Gulyás Gergely elmondta, csütörtökre hatpárti egyeztetést hívott össze Pintér Sándor belügyminiszter. Láng-Bognár Kinga rendőr őrnagy, az operatív törzs szóvivője közölte, rendkívüli tájékoztatási rendet rendeltek el a közmédiában arra az esetre, ha esetleg megjelenik a koronavírus. Hozzátette, a büntetés-végrehajtás által legyártott szájmaszkokat el kell juttatni a patikákba. Ismertetése szerint a határátkelőkön szigorították a közúti ellenőrzést, különös tekintettel az Olaszországból érkezőkre. A szóvivő beszámolt arról, hogy a kormány elrendelte az operatív törzs ügyeleti központjának működését szerda estétől, annak vezetője az Országos Rendőr-főkapitányság főtisztje. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere közölte: kedden történt meg a vírussal kapcsolatos magyar eljárásrend harmadik variációjának közzététele, amelyet minden családorvos megkapott. Kásler Miklós elmondása szerint az intézkedések mögött az a megfontolás áll, hogy ne reagálják túl a pillanatnyi eseményeket, de ez nem jelenti azt, hogy ne készülnének fel a lehető legrosszabb variációra.

Minden magyar jól van, akit koronavírus-gyanúval karanténban tartanak a Dél-pesti Centrumkórházban – mondta el az intézmény osztályvezető főorvosa szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón. Szlávik János infektológus közölte, mind a tizennyolcan, akiket megfigyelés alatt tartanak, tünet- és panaszmentesek, a laboratóriumi vizsgálat mindegyiküknél negatív lett, azonban a karantént fenntartják. Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, azt a helyzetet is tudják kezelni, ha esetleg megugrana azok száma, akiknek megfigyelése kórházi karantént igényel; több embert is el tudnak helyezni az erre kijelölt helyeken.

Nem fertőzött koronavírussal az a magyar nő, akit egy bécsi kórházban ápoltak. Az MTI-nek nyilatkozva azt mondta: a körülményekhez képest jól van, időközben a láza megszűnt, ugyanakkor gyengének érzi magát. A nő később a közösségi portálján tette közzé, hogy időközben hazaengedték, az orvosok légúti megbetegedést állapítottak meg nála. Az egészségügyi irányelveknek megfelelően két hétig tarthat a karantén a tenerifei szállodában, ahol öt magyar is tartózkodik – tájékoztatott a Kanári-szigetek kormánya szerdán.

A Portfolio szerdai információi szerint teljesen irreális értéket – 32-33 fokos testhőmérsékletet – mutattak azok a hőmérők, amelyekkel a Debreceni Nemzetközi Repülőtéren a Milánóból érkező utasok testhőmérsékletét mérték. A lap értesüléseire reagálva a Debreceni Nemzetközi Repülőtér közleményében leszögezte: a február 25én éjjel negyed egykor érkezett menetrend szerinti milánói járat utasainak vizsgálata az előírásoknak megfelelően zajlott, miután a jelenlévő orvosok észrevették, hogy az egyik hőmérő nem megfelelően működik befejezték annak használatát és helyes értékeket mutató hőmérővel folytatták az ellenőrzést.

Elővigyázatosságból meghatározatlan időre bezárták Egerben a Bitskey Aladár Uszodát, ahol kedden edzést tartott az észak-olaszországi nemzetközi kupamérkőzésről a hétvégén hazatért helyi vízilabdacsapat – jelentette be a város polgármestere szerdai sajtótájékoztatóján. Mirkóczki Ádám közölte, az észak-olaszországi koronavírus-fertőzésekről vasárnap megjelent első hírek nyomán hétfő reggel telefonon kért útmutatást a Belügyminisztériumtól, ahol azt a tanácsot kapta: a mérkőzésről hazatért játékosokat és stábtagokat ne engedje be az uszodába. Kedd délután azonban a népegészségügyi hatóság hivatalos állásfoglalásban tájékoztatta a vízilabdaklubot arról, hogy a csapat visszatérhet a létesítménybe, ahol megtarthatják edzéseiket és a soron következő meccseket is – tette hozzá. Jelezte: megdöbbenve vette tudomásul, hogy a játékosok és a stábtagok nem estek át laborvizsgálaton. A városvezető hangsúlyozta, nem célja a pánikkeltés. Budapesten kapnak edzéslehetőséget azok az olimpiára készülő úszók, akik eddig a koronavírus veszélye miatt bezárt egri Bitskey Aladár Uszodában tréningeztek – jelentette ki Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke az SzPress Sporthírszolgálatnak adott nyilatkozatában.

A DK tudni szeretné, hogy a kormány miért nem vezetett be a közúti határokon járványügyi ellenőrzést, az Észak-Olaszországból érkező, Magyarországon áthaladó, potenciális koronavírus-fertőzötteket kiszűrendő. Molnár Csaba, a párt ügyvezető alelnöke szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján leszögezte, nem pánikot akarnak kelteni, de azt szeretnék, ha az általuk feltett kérdésekre a kormány és az illetékes szervek megnyugtató válaszokat adnának. Az EP-képviselő hozzátette, úgy tudják, hogy az Észak-Olaszországban dolgozó román vendégmunkások tömegesen indultak haza az elmúlt napokban, a többségük közúton utazik, és jellemzően Magyarországon keresztül térnek haza.

Az Index eközben arról ír, hogy a vírus terjedésének híre miatt fertőtlenítőből már egyre kevesebbet találni a magyar boltok polcain, emellett fogynak a konzervek és a tartós élelmiszerek is, néhol pedig még az élesztőt és a tejet is viszik. A pánikszerű vásárlás a lap szerint inkább a nagyobb hipermarketeket érinti.

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) szerint a koronavírus észak-olaszországi terjedése miatt veszélybe került a Milánó-Sanremo klasszikus egynapos viadal megrendezése, ám egyelőre megjósolhatatlannak tartja, hogy mi lesz az idei Giro d’Italia sorsa, mely a tervek szerint május 9-én Budapesten rajtol.

Romániában is megjelent a koronavírus: az ország déli részén, egy Gorj megyei férfinál mutatták ki a fertőzést – közölték szerda este az egészségügyi minisztérium illetékesei. A jelenleg karanténban lévő 20 éves férfi egyelőre tünetmentes. Megmérik a testhőmérsékletét minden beutazónak az ukrajnai határátkelőkön annak érdekében, hogy megakadályozzák a koronavírus-fertőzés átterjedését az országra – jelentette szerdán az UNIAN ukrán hírügynökség a határőrségre hivatkozva. A közlemény szerint azokat az ékezőket, akiknél lázat és a betegség más kezdő tüneteit észlelik, haladéktalanul további orvosi megfigyelésre irányítják. Az ellenőrzést folyamatosan, napi 24 órában végzik.

A koronavírus elleni összehangolt európai fellépést sürgette Sztella Kiriakídisz, az Európai Bizottság egészségügyi biztosa szerdán Rómában, újságírók előtt. Az olasz egészségügy-miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón Sztella Kiriakídisz azt is elmondta, hogy az EU álatlános irányelveket dolgoz ki az utazók tájékoztatására. „Minden tagállamnak tájékoztatnia kell bennünket a felkészülései terveiről” – hangsúlyozta az uniós biztos. „El kell kerülni az eltérő megoldásokat” – tette hozzá.

MTI, INDEX.HU, HVG.HU, PORTFOLIO.HU