Gulyás Gergely: Tízezer milliárd forint áll rendelkezésre az emberi élet és a gazdaság védelmére

MTI/Szigetváry Zsolt

Mintegy 10 ezer milliárd forint áll rendelkezésre a koronavírus-járvány elleni védekezéshez, ebből sokat már elköltöttek, de még van pénzügyi eszköz a további intézkedésekhez – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a pénteki Kormányinfón Budapesten.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra tájékoztatott a kormány legújabb döntéseiről.

Gulyás Gergely elmondta, a kormány a szerdai ülésén a járványhelyzettel foglalkozott. Azt állapították meg, hogy a járvány második hulláma Európa többi országához hasonlóan Magyarországot is elérte. Az egészségügyet sikerült felkészíteni a második hullámra, a sikeres védekezéshez rendelkezésre állnak a szükséges feltételek – emelte ki.

Az ország működését biztosítani kell

A járvány második hulláma alatt a védekezés célja nem csupán az, hogy lehető legkevesebben haljanak meg, hanem az is, hogy az ország működőképességét megőrizzék. A bölcsődék, óvodák, iskolák a lehetséges normál keretek között működjenek – fejtette ki Gulyás Gergely.

Hozzátette: a kormány álláspontja, hogy nem engedheti meg, hogy a vírus tönkretegye az országot.

Azt remélik, hogy azokat a szigorú intézkedéseket, amelyeket meghoztak, mindenki be fogja tartani. Nyáron mindenki egyetértett azzal, hogy a vírust külföldről hurcolják be. Ez most így is történt,

ezért döntött a kormány amellett, hogy az utánpótlás vonalakat elvágja.

Többek között ezért zárta le a határokat, és vezetett be szigorú határellenőrzést – magyarázta a miniszter.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy világosak a szabályok, amelyek a védekezést segítik. Példaként említette, a másfél méteres távolság betartását és a kötelező maszkviselést.

A koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges feltételek biztosítottak – jelentette ki.

Gulyás Gergely kifejtette: mind a kórházi ágykapacitás, mind a szükséges számú lélegeztetőgépek, mind a maszk, a kesztyű és egyéb eszközök utánpótlása rendelkezésre áll.

Közölte azt is,

a kormány az emberi élet védelmét tartja a legfontosabbnak,

és nem a megbetegedések száma a legfontosabb mutató, de európai összehasonlításban ebben is jól állunk.

A gazdasági adatokat tekintve jó hírként említette Gulyás Gergely, hogy bár a júliusi munkanélküliségi adat 4,7 százalék volt, Magyarország a munkavállalók számát tekintve a lehető legkisebb veszteségekkel élte túl a válság első hullámát.

Ennek az eredménynek a fenntartása nemcsak gazdasági, de szociálpolitikai cél is – emelte ki.

Mintegy 10 ezer milliárd forint áll rendelkezésre a koronavírus-járvány elleni védekezéshez, ebből sokat már elköltöttek, de még van pénzügyi eszköz a további intézkedésekhez – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely kiemelte,

791 milliárd forintot költöttek eddig a védekezésre és több mint kétezer milliárd forintot fordítottak a gazdaságra.

A fizetési moratórium bevezetése háromezer milliárd forint értékű fizetési kötelezettség elhalasztásának lehetőségét jelentette, és a cégek kétharmada, a magánadósok több mint fele élt is a lehetőséggel.

2100 milliárd forintot tesznek ki a tőke- és garanciaprogramok, míg a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja 1500 milliárd forintot jelent.

Az első féléves gazdasági adatok jobbak az EU-átlagnál, de így is 6,1 százalékos recesszióba süllyedt a magyar gazdaság. Ezért fontos a gazdaság élénkítése, a munkahelyek megőrzése, valamint az együttműködés a társadalomban, ami lehetővé teszi a fegyelmezett védekezést és az ország működésének fenntartását – fogalmazott.

Forrás: hirado.hu